Trots mer pengar och satsningar på att utbilda akutläkare, är man inte i närheten av målet som säger att 90 procent av de vårdsökande ska ha lämnat akuten, antingen genom att åka hem eller bli inlagd. Utvecklingen har till och med gått åt andra hållet; väntetiderna har ökat. Att tillföra mer pengar är enkelt, värre är det när personal ska utbildas. Sånt tar förstås tid innan vi ens kan börja mäta effekten av att satsa på exempelvis akutläkare.
Men då skrev vi också, förutom att politikerna tillför mer resurser, att man prövar en annan ordning genom att sortera patienterna utifrån symptom och inte diagnos. Detta skulle underlätta arbetet och patienten skulle snabbare möta rätt kompetens är det tänkt.
Det låter klokt, men lär väl bara bli en marginell skillnad så länge man inte gör något åt tillströmningen av patienterna.
Kring vårdens väntetider är inget nytt. När jag läser Så skrev Bohusläningen för tio år sedan, var problematiken densamma. Köerna var också då långa och timmarna blev många för vårdsökande människor. Då, för tio år sen, sa läkaren Sven-Åke Karlsson till Bohusläningen: ”Många sjukdomssymtom hör hemma hos primärvården. Vi har bekymmer med att få till rätt patientflöden”.
Redan på 90-talet brottades man alltså med just detta; att få patienterna att söka vård på rätt nivå.
I Marks kommun träffade jag i början av 90-talet en landstingspolitiker i Kinna som brottades med just denna fråga. Han tyckte inte att dåvarande Älvsborgs läns landsting gjorde det lätt för de vårdsökande när primärvårdens vårdcentral låg i samma byggnad som lasarettet i Kinna. Som vårdsökande har man inte alltid klart för sig var i vårdapparaten man befinner sig när man träffar en läkare för att få hjälp.
Men om det nu är så att vi svenskar hellre vänder oss till sjukhusen i stället för primärvården när vi är sjuka borde det vara där vi ska börja. Ta reda på varför vi söker vård på fel ställe och se till att vi hamnar rätt. Det skulle dessutom gå i linje med regeringens satsning på primärvården.
Visst hade det varit häftigt om några tog sig an denna utmaning och lyckas med bedriften att vända trenden. Men då förutsätter det förstås att det finns en fungerande och tillgänglig primärvård. Då duger inte beskedet 15 minuter in på telefontiden att ”tyvärr är alla tider slut i dag, återkom i morgon”.
Trevlig helg!
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.