Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Edman
Stefan Edman

Stefan Edman: Joe Biden – president på ny klimatoffensiv?

Stefan Edman: USA kan komma att förändras fortare än vi anar.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Mitt i alla sorgliga rubriker från det stora landet i väster – Trumps osannolika korruptionsskandaler, rasismen, coronaeländet – finns det sedan några dagar också några för USA och hela världen mycket goda nyheter. För det första: Joe Biden leder nu med nästan tio procentenheter inför presidentvalet i november, därtill i alla så kallade swingstater där elektorsrösterna i slutändan kan fälla avgörandet.

Men inte bara det: I förra veckan lanserade hans kampanjorganisation ett imponerande klimatpaket – med bland annat löften om investeringar i 500 miljoner (!) solpaneler och 60 000 nya vindkraftverk. Målet är att USA ska halvera sina utsläpp till 2035 (vilket är mycket bra, även om FN-organet IPCC sätter årtalet 2030 för världen som helhet, för att det så kallade 1,5-gradersmålet ska nås)

Bakgrunden till Bidens beslut att sätta klimatfrågan högst är förstås den skam, ilska och uppdämda frustration som Donald Trump skapat i breda kretsar, inte minst bland unga väljare. Den amoraliske och djupt okunnige Trump har exempelvis avskaffat ett stort antal av landets natur-, hälso- och miljövårdslagar, sänkt skatten på fossila bränslen och öppnat nya oljeledningar.

På den sista punkten har han dock de senaste dagarna gått rejält på pumpen, om uttrycket tillåts i antioljesammanhang. Högsta domstolen stoppade nämligen Vita husets försök att utvidga Keystone XL, en oljeledning från Alberta i Kanada genom hela mellersta USA. En federal domare har också just stoppat Dakota Access, ett omfattande olje- och naturgasnät. Dessutom skrinläggs presidentens planer på en oljeledning längs Atlantkusten. Juristerna anser att projekten strider mot lagarna.

Men till detta kommer alltså Bidens politiska klimatoffensiv och hans till synes starka personliga engagemang i frågan. Hur det gick till? Jo, dels har Biden en tid haft igång en supportergrupp av unga forskare och politiker, bland annat den 29-åriga vänsterdemokraten och kongressledamoten Alexandria Occasio-Cortez samt 26-åriga Varshini Prakash, chef för USA:s största klimatorganisation Sunrise. Sedan i april har även Al Gore varit Bidens rådgivare; den förre vicepresidenten under Clintoneran, var 2006-2008 ett slags äldre manlig variant på Greta Thunberg med bejublade massmöten världen runt där han trummade in sitt starka budskap om förändring. Hans klimatfilm En obekväm sanning sågs av tiotals miljoner människor.

Många politiska analytiker menar att USA mycket väl kan stå inför ett drastiskt systemskifte, bort från den unkna högernationalismen till en grön liberal och solidarisk välfärdspolitik. Klimatkrisen kan bli hävstången för detta. Och det kan gå mycket fortare än någon anar.