Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Redan år 2010 debatterades kulturhusfrågan, nu vill Bohusläningen väcka liv i frågan igen.
Redan år 2010 debatterades kulturhusfrågan, nu vill Bohusläningen väcka liv i frågan igen.

Ingalill Sundhage: Kulturen är för viktig för att låta den slarvas bort

Ingalill Sundhage: Redan för tio år sedan blev jag uppvaktad om ett kulturhus i Uddevalla

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Julen närmar sig med stormsteg. Vissa affärer har sedan länge dragit igång sitt jultema. Redan i slutet av september stod tomtar och julklappar i en affär, vilket är det tidigaste jag upplevt. Och när jag var ute och red förra helgen möttes jag av ett par som högg julgran på sina föräldrars marker.

Trots allt detta tidiga är det torsdagens julljusinvigning i Uddevalla som blir startskottet för juleljus och handel. Då kommer också stans alla figurer, som tomtefamiljen, flotten i Bäveån, älgen och ekorren för att inte tala om det nya tillskottet, en räv i Margretegärdeparken, att lysa upp tillvaron. Det är ett välkommet inslag i det offentliga rummet och gör den mörka decembermånaden lite lättare att ta sig igenom. Faktum är att jag, som har vuxit ifrån behovet av att julpynta hemmet, redan har tänt den nyinköpta adventsljusstaken och hängt en grunka i fönstret som sprider vackert ljus i köket.

I samband med julljusinvigningen kommer Bohusläningen att diskutera ett kulturhus vara eller icke vara. När jag för tio år sen kom till Uddevalla blev jag uppvaktad av en Folkets hus-grupp som sedan 2004 jobbat för ett nytt kulturhus i stan. Sedan dess har frågan dykt upp då och då utan att några beslut har tagits som fått en spade i marken. När politikerna i Uddevalla våren 2018 sa nej till förslaget om ett nytt kulturhus i museiparken gick luften ur frågan.

Men så i våras väcktes den åter till liv bland annat med insändare hos oss och med tanke på det behov som kulturföreningarna uttrycker, ställer vi oss frågan; vad händer med kulturen i stan och blir det något kulturhus i Uddevalla? Vi gör det tillsammans med representanter från politiken, tjänstemännen och kulturföreningarna.

Att det finns en önskan om fler scener i stan råder inget tvivel. Anna Svensson som är avdelningschef på kulturskolan har tidigare sagt till Bohusläningen att det är svårt att ta vara på det rika kulturliv som finns i staden på grund av bristen på scener. Stadsbibliotekets avdelningschef Gunilla Svensson önskade i samma artikel ett mer tillgängligt och synligt bibliotek som uppmuntrar till spontanbesök och Riksteaterföreningen gillade också tanken med ett kulturhus som skulle lyfta hela kulturlivet och undvika krockar i utbudet.

Med tanke på att ämnet bubblat både under och över ytan i 15 år numera tycker vi det är dags att lyfta frågan igen. Kulturen är alltför viktig i ett samhälle för att den ska slarvas bort och hamna i långbänk. Är du nyfiken på hur tankarna går, kom till Gallionen i Uddevalla på torsdag.

Trevlig helg!