Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Ingalill Sundhage: Med superlokalt kommer lokala nyheter till dig

Ingalill Sundhage: Nej, det blir inte en modern variant av gamla tiders skvallertanter

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

I den digitala världen blir knappast någonting färdigt, det mesta är en enda lång process. Ni vet, man köper en programvara som kräver återkommande uppdatering för att fungera. Ibland till det sämre, om ni frågar mig, känner jag inte igen vyn skaver det i sinnet, men oftast blir det bättre när man väl lärt om. Vanans makt är som bekant stor.

En sådan tjänst som är under ständig utveckling lanserade vi förra veckan, nämligen superlokalt. Den ska hjälpa dig att hålla reda på vad som händer i din närhet eller ett annat område du väljer. Det kan vara sommarstugan, dina barns eller varför inte föräldrars närområde. Hur tjänsten fungerar kan du läsa om på sajten. Syftet är att du som användare inte ska behöva leta efter information utan det ska komma till dig. Och visst kan det vara bra att ha koll på området kring sommarstugan om det ska byggas någonting där eller få information om båtstölder förekommer där just din båt ligger.

Så var det tänkt att tjänsten skulle fungera, men jag förstått, med anledning av läsaren Maj-Britt Jonassons mejl, att den också kan uppfattas på ett annat sätt:

”Ska det bli en variant av gamla tiders skvallertanter? Eller ett slags angivarsystem "Storebror ser dig"? Fortfarande gäller väl läsekretsens tips till Er om något särskilt händer? Ett sätt att slippa betala dyra reportrar? Jag bor på en hittills lugn sidogata. Vad som händer här är möjligen att min dillodling gick om intet eller att rådjuren åt upp mina flox!!!

Förutom att det hade varit intressant att få veta varför dillodlingen gick om intet – det gör den nämligen för mig också – så ersätter superlokalt inte några reportrar. Det handlar heller inte om skvaller utan mer om vad andra skriver om ett visst område. Som exempel kan jag nämna pressmeddelanden från Trafikverket, polisiära insatser och Räddningstjänsten. Även kommuners pressmeddelanden ska läsarna kunna ta del av i superlokalt. Vi gör det för att du som kund lättare ska få veta vad som händer. Närprincipen brukar ha betydelse för många läsare när det gäller information, reportage och nyheter.

Husaffärer har visat sig ha ett högt läsvärde, därför har vi satsat på att göra denna information än bättre. Tillhör du dem som gillar att ta del av lagfarterna till exempel? Då tycker jag du ska titta in på sajten och ta del av lagfarterna som publiceras, dels i superlokalt, men också under en särskild flik under nyheter som du hittar i menyn. Tidigare har vi enbart publicerat den information vi köpt hos Lantmäteriet, nu gör en robot löpande text på informationen så att den blir mer tillgänglig och läsarvänlig.

Glad Midsommar!