Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

A wild boar runs over a glade in a forest in the Taunus region near Frankfurt, Germany, Friday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Michael Probst)  PFRA102 Bild: Michael Probst
A wild boar runs over a glade in a forest in the Taunus region near Frankfurt, Germany, Friday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Michael Probst) PFRA102 Bild: Michael Probst

Gunilla Håkansson: Mer vildsvinskött till bohusläningarna!

Vildsvinskött är gott. Det finns för många vildsvin - de är inte roliga att ha i sin åker, eller trädgård eller att krocka med. Så ju snabbare nya lagar för enklare hantering av köttet är på plats desto bättre!

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Det har varit mycket vildsvin i mitt liv på sistone. Min syster skickade bilder på hur vildsvinen farit fram på våra föräldrars sommarställe och det är ingen måtta på vad de hinner ställa till med på bara en helg. De bökar som torpeder efter gräsrötter och insekter och syster har bestämt att vi ska satsa på elstängsel. Det kanske låter sig göras eftersom det är ett hyfsat begränsat område vi talar om.

Hur de som lever av jorden, till exempel spannmålsbönder, känner när vildsvinen bökar upp hela förmögenheter av vad som skulle ha blivit framtida skördar vågar jag inte tänka på. Där handlar det ju mer om överlevnad för bonden och inte ett bara ett enormt irritationsmoment, som för oss.

När min mamma hamnade på Kalmar lasarett en natt och en dag i förra veckan rapporterade hon med viss belåtenhet att hon serverades vildsvinsbiffar till lunch. Det gjorde mig ytterst belåten, dels för att hon tyckte det var gott och lite lyxigt, dels för att det innebär att kommunen köper in vildsvinskött så jägarna har någonstans att göra av köttet när den egna frysen är fylld.

Det ökar ju chansen att smålänningarna slipper krocka med en av dessa imposanta bestar, som kan väga upp till ett par hundra kilo. Har vi riktig tur får de korn på just den grisflocken som gillar att böka på vår tomt. Nu är ju problemen inte lika stora i Bohuslän som i Småland. Ännu. Men vildsvinsstammen bara fortsätter att öka.

Så jag läste med stort intresse moderaten Johan Hultbergs förslag till Tanums kommunfullmäktige att skippa steget med analys av köttet på en vilthanteringsanläggning för att förenkla för jägare att bli av med det kött de inte själva gör av med.

Hans förslag innebär att jägaren ska kunna sälja trikintestat kött i småskalig omfattning på den lokala marknaden, gärna till skolor och äldreboende. Trik­intest är ett enkelt förfarande, och inte alls så kostnadskrävande som den större analysen på en vilthanteringsanläggning, vilket skulle göra att intresset så klart ökar för att sälja köttet vidare. Men livsmedelslagen tillåter just nu inte ett förfarande på detta sätt, just vildsvinskött måste analyseras just på ovan nämnda typ av anläggning ännu ett tag till. Kanske en lagändring kan komma under 2021, Livsmedelsverket arbetar febrilt med att göra det lättare att för jägare att sälja köttet. Det är förstås bra om Tanums kommun är beredda på att köpa köttet av jägarna så snart lagen är på plats. Vildsvinsbiff inte bara smakar gott, det skulle göra gott för Bohuslän om stammen minskade.