Blomsterängar – något som naturen behöver mer av.
Blomsterängar – något som naturen behöver mer av. Bild: Lasse Edwartz

Njut, gläds – men besinna också allvaret!

”Grattis, ert Bohuslän är ju rena paradiset på jorden just nu”, utropade våra Stockholmsvänner förtjust.

ANNONS

Vi hade tipsat dem om Härmanö utanför Orust. I detta åldriga bondelandskap mellan klippor och hav strövade de runt i veckan och njöt av luften och sältan, av blommande hagtorn, trift, mandelblom och gul fetknopp. Och stora bestånd av den vackra orkidén Jungfru Marie nycklar.

Åh, så vi alla längtat efter denna sommar! Nej, pandemin är ännu inte över; många lider, sörjer eller dignar fortfarande under tunga arbetspass i vården. Men vi ser slutet, vi ser ljuset. Och naturen bjuder generöst på skönhet, hälsa och livslust, något som ju alltfler upptäckt under de sexton gångna månaderna. En bra antistressmedicin, bekräftar vetenskapen.

ANNONS

”Vad gör vi med sommaren kamrater?” undrar poeten Elisabet Hermodsson i en av sina visor. Själv hoppas jag att semestern – mellan baden, hängmattan och grillen – ska inspirera till nya spännande kunskaper och en växande förundran inför naturens sinnrika sammanhang. Och insikter om att det är akut bråttom med förändring av livsstilar och politik. Ett exempel: 75 procent av världens livmedelsgrödor pollineras av bin, humlor och fjärilar, insekter som nu i snabb takt hotas av intensivjordbruk, oklok stadsplanering och ensidiga landskap med allt färre blommande växter. En tredjedel av våra svenska arter av vildbin står på röda listan.

En fluga och  jungfru marie nycklar i Vättlefjäll
En fluga och jungfru marie nycklar i Vättlefjäll Bild: Nettan Kock

Ett annat exempel: På badstranden kittlar sjögräs (och tång) mellan tårna. Sjögräset, så kallat ålgräs, Zostera, bildar ofta större eller mindre ”ängar” över bottnarna. De producerar syre, motverkar erosion och renar vattnet. Och är oumbärliga som skydd och barnkammare åt matfisk och andra marina djur. Korallrevens lillasyster, säger vi biologer. Nu far ålgräsängarna illa, bland annat av beskuggning från bryggor, marinor och annan byggnation. Men motåtgärder vidtas, och i Skåne pågår intressanta experiment med restaurering.

Humlor – en idog pollinatör.
Humlor – en idog pollinatör. Bild: Stefan Bennhage

Tredje exemplet: Den som 2021 far genom Sommar-Sverige kan med egna ögon se hur landskapet domineras av ensidiga produktionsytor med åker och skog. Medan ängar och hagar, skogsbryn och dungar, viktiga för sin biologiska rikedom, försvinner alltmer.

ANNONS

Häromdagen kom en larmrapport från de globala vetenskapliga organisationerna för klimatet respektive den biologiska mångfalden (IPCC och IPBES). Budskap: Hoten mot klimatet och mångfalden hör ihop och kan därför bara lösas tillsammans.

Varje regering i världen måste nu inse sitt akuta ansvar. Men vi sommarsvenskar kan också bidra lokalt där vi bor: Bjud insekterna på mycket blommor i din trädgård. Skydda ålgräsängarna vid din badplats, brygga och hamn. Köp miljömärkt mat, ät mycket grönt. Satsa på mångfald om du äger skog.

Njut, gläds och besinna allvaret – skön midsommar!

ANNONS