Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Ingalill Sundhage: Nu blir det fotboll på hög nivå i våra kommuner

Ingalill Sundhage: Föreningslivet är – om den används rätt – en kraft att räkna med i samhället.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Ett av Svenska Fotbollförbundets största arrangemang i år är F16 Nordisk Flick. Och det är Bohusläns fotbollförbund som arrangerar.

Personalen på förbundet har tänkt till ordentligt, inte bara för att göra ett bra event, utan ett jättebra. Och då tar de vägen via föreningarna. Arrangemanget blir nämligen ett sätt att öka kompetensen ute hos föreningarna och samtidigt jobba med ledarutveckling. De arrangerade föreningarnas mål blir inte bara eventet i sig utan att också kunna titulera sig Diplomerad förening. Ett smart sätt att sätta ljus på föreningsarbetet.

Runt om i Bohuslän kommer det alltså att spelas flickfotboll på landslagsnivå. Åtta länder deltar och det kommer att spelas fotboll i alla distriktets kommuner – utom en, Tanum. Genom att ge föreningarna uppdraget att arrangera en landslagsmatch ökar engagemanget för den egna verksamheten, är tanken.

Som Myckleby IK, med cirka 300 medlemmar. Den arrangerar den inledande matchen för Sveriges räkning mot Nederländerna. Men föreningen har varit igång i flera veckor redan, det är mycket som ska fixas för att arrangemanget ska leva upp till landslagsnivå.

Långt innan cupen dras igång har alltså BFF lyckats skapa engagemang och delaktighet. Föreningslivet är – om den används rätt – en kraft att räkna med i samhället. Individer med samma intresse, som vill åt samma håll kan göra skillnad och skapa en inkluderande miljö.

Ett evenemang av den här digniteten uppmärksammar också vi förstås. Samtliga matcher som Sverige spelar berättar vi om i våra kanaler och livesänder på webben. Även i Strömstad, där BFF så finurligt lagt Norges matcher, kommer Strömstads tidning att vara på plats och fånga stämningen på stan och på läktarna.

Men redan innan cupen drar igång bevakar vi en öppen träning som är förlagd på Bodele. Förbundskapten Pia Sundhage och assisterande tränare kommer att berätta om flicklandslagets träning och varför man tränar som man gör och det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor direkt till Pia och de assisterande på plats eller via mejl till [email protected]

Dagen före första matchen kommer vi även att ha en pratbar på O'Learys i Uddevalla. Anna Reinhardt avdelningschef fritid på Uddevalla kommun, kommer tillsammans med Pia Sundhage och Lars Hansson att diskutera föreningars betydelse i samhället, vikten av att både pojkar och flickor idrottar och att ett värdegrundsarbete är mer än en pärm i hyllan.

Och så fotboll förstås.

Trevlig helg!