Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunilla Håkansson, chefredaktör

Så kan Bohuslän bli ett cykelparadis

Cykeln ger mig en stark frihetskänsla

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Jag älskar att cykla, särskilt att cykelsemestra. För mig är det förknippat med en stark frihetskänsla, som jag tror bottnar i att jag och mina kamrater redan i unga år cyklade iväg med vind i håret och fullpackade cykelväskor. Vi tog oss över Ölandsbron från Kalmar, upp över Öland och sedan vidare med båt till Gotland. Och våra föräldrar vågade släppa iväg oss, fast vi bara var tonåringar. Gotland har ju varit ett föregångsland när det gäller cykelturism så det var lätt att ta sig runt.

Under de åren jag bodde i Skåne har vi varit enormt bortskämda som cyklister betraktade. Malmö är en av Sveriges bästa cykelstäder, så det är lätt att ta sig runt till vardags. Det finns också en utvecklad och säker cykelled längs kusten som sträcker sig vidare in i Halland. Man kan cykla från Simrishamn till Helsingborg via Sydkustleden och vidare därifrån tar Kattegattsleden cyklisterna till Göteborg utan problem. En fantastiskt vacker led som jag och min sambo testade förförra året.

Men norr om Göteborg är det inte lika lätt. Jag drömmer om att kunna semestra på cykel även här i Bohuslän! Så jag ser verkligen fram emot Västkuststiftelsens arbete med att inventera trafiknätet och hitta trafiksäkra cykelvägar mellan Göteborg och Strömstad, som ska bindas samman till en led. Även om det inte finns pengar att satsa på regelrätta och nybyggda cykelvägar så vore det ju en stor förbättring att få vägvisning så att man trampa vidare utan att behöva trängas med tung trafik.

Det otroligt vackra Bohuslän skulle ju naturligtvis gynnas av vandrings- och cykelturism. Linus Kron som är vd på stiftelsen hoppas på samarbete med privata vägsamfälligheter för att få till cykelleden mellan Göteborg och Strömstad och på sikt även till Oslo. Och det gör jag också!

Det är den så kallade naturturismen som ökar mest av all slags turism.

Ta hjälp av lokala entusiaster, som Robert Wahlström som jobbat med att lyfta fritidsområdet Bjursjön i Uddevalla så att även de som inte är födda och uppvuxna i närheten snabbt ska kunna ta del av det bästa med området och Karin Sporrong i Tanum som jobbar för att hitta bra cykelvägar. Då kommer Bohuslän snart bli etta på topplistan över cyklisternas semesterparadis.