Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gunilla Håkansson, chefredaktör
Gunilla Håkansson, chefredaktör

Gunilla Håkansson: Skydda våra lokala politiker från varann!

Det är tufft att vara politiker som det är – hat och hot har ökat mot dessa senare åren. Är det rimligt kräva av våra folkvalda att de ska riskera livet genom att vara på plats på möten under en pågående pandemi när utmärkt teknologi för möten via länk redan finns? Det tycker inte chefredaktören Gunilla Håkansson.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte alltid lätt att värna demokratin. I Sverige är det visserligen inte så illa att någon hetsas av sin ledare till att storma riksdagshuset. Ännu, är väl bäst att tillägga. Förvånansvärt många i Sverige försvarar mobbens stormning av Kapitolium, vilket för mig är lika skakande som själva försöket att ta sig in och stoppa en demokratisk process med våld – med fem döda som facit. De som håller med våldsverkarna ger självklart samma antidemokratiska krafter luft under vingarna även här.

Just nu, under pandemin har vi dessutom har vi ett annat problem i Sverige. Många av landets kommunfullmäktigemöten har övergått till digitala möten, självklart på grund av pandemin. Uddevalla har genomfört ett digitalt kommunfullmäktige i december, Sotenäs kör digitalt och i Strömstad försöker bland andra Elisabeth Johansson (C) verka för att mötena ska bli digitala även där snarast möjligt, en fråga hon känner sig motarbetad i (se Strömstads tidning den 14/1 Fria ord).

I Luleå, som också infört digitala kommunfullmäktige har en åhörare ifrågasatt mötets giltighet, eftersom deltagarna inte kunde se varandra hela tiden. Förvaltningsrätten har beslutat att skjuta upp verkställigheten av besluten i detta möte, i avvaktan på dom. Skulle förvaltningsrätten komma fram till att mötet verkligen var ogiltigt så kommer många svenska kommuner kan påverkas, däribland Uddevalla vars senaste möte i december då skulle riskera att ogiltigförklaras.

Låt oss hoppas att det inte blir så. Det är tufft att vara politiker som det är, hat och hot har ökat mot dessa senare åren. Är det rimligt kräva av våra folkvalda att de ska riskera livet genom att vara på plats på möten under en pågående pandemi när utmärkt teknologi för möten via länk redan finns?

Nej, jag hoppas att förvaltningsrätten gör samma bedömning som Uddevallas ordförande Elving Andersson (C). Till Bohusläningen säger han:

– I ett vanligt sammanträde kan ju inte alla hela tiden se alla heller. De som sitter på första raden vänder sig inte om och tittar på varenda en som pratar. Vi följer tolkningen från SKR, att om man ser presidiet och den som talar går det bra. Så är det hos oss och, utgår jag ifrån, de flesta andra kommuner som kör digitalt.

Politik är viktigt, inte minst den lokala politiken. Därför måste vi vara rädda om våra lokala folkvalda och inte riskera deras hälsa i onödan! Det måste gå att anordna digitala möten på ett demokratiskt sätt. Jag håller med om man även vid ett fysiskt möte omöjligen kan se alla deltagare hela tiden. Det räcker gott om man kan se presidiet och den som talar för tillfälligt.