Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Släpper inte jobbångesten är det dags att byta jobb

Ingalill Sundhage: För vissa är almanackan den första veckan än så länge hyfsat tom, men snabbt fylls det på med möten, kunder, arbetspass och tider att passa.

ANNONS

Halva augusti ligger bakom oss och vardagen trycker på. En vardag inrutad med rutiner och måsten efter en tid där man – förhoppningsvis – fått ta dagen som den kommer.

Och visst är det skönt – eller?

Visst blir det mer bekvämt med rutiner istället för tröttsam kreativitet om vad man ska hitta på för kul saker för att ta vara på den lediga tiden. Att komma in i vardagen med barn och övriga familjemedlemmar med allt vad det innebär med veckohandling, planering, struktur, ordning och reda.

Jobbångest har blivit ett begrepp i dag. Och det är klart, första dagen efter en fyra-fem veckors ledighet är speciellt. Lite yrvaket och distanserat kan mötet med arbetsplatsen bli. Men den känslan brukar snabbt gå över. Efter några timmar rullar det på som vanligt. För vissa är almanackan den första veckan än så länge hyfsat tom, men snabbt fylls det på med möten, kunder, arbetspass och tider att passa.

ANNONS

I mitt flöde dök det upp en sajt som generöst bjuder på elva tips för att komma över jobbångesten. Sajtens budskap är att betrakta känslorna inför jobbstarten som en normal företeelse som går över på någon vecka. Det är med andra ord varken ovanligt eller farligt. Men icke förty kan en och annan bli hjälpt av några handfasta råd. Som att ställa om dygnsrytmen, om den nu förskjutits till sena nätter, i god tid före jobbstart. Sova är en nyckel för att känna välmående. Att mjukstarta kanske inte är alla förunnat, är det jobb så är det, men har man möjligt att själv påverka sin arbetstid och planera är det bra att tänka sig för och inte fylla agendan till max utan varva upp lite försiktigt. Att göra en lista funkar för oss som gillar struktur och är rädda att tappa bort arbetsuppgifter. Om de bara har noterats i ett dokument släpper stressen betydligt, i alla fall för mig.

Tipsen i övrigt är av gammal vanlig sort. Se till att det finns luft i maskineriet, boka in tid med dig själv (fast är det nån som hinner med sådana möten i verkligheten, jag har inte träffat en enda tror jag) och fokusera på kul saker. Och sist men inte minst, planera in nästa ledighet.

ANNONS

Att vara i nuet är ett annat väl beprövat grepp. Att gilla måndagen med hela veckan framför sig. Att träffa kolleger och diskutera under en fika eller lunch om sådant som hänt under helgen eller lyssna till historier om sådant som hänt under semestern.

Och släpper inte jobbstartångesten, ja då kanske det är dags att fundera på att byta arbetsplats eller kanske till och med jobb.

Trevlig helg!

ANNONS