Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Trondheim 20200409. Påskeegg og gåsunger pynt i denne koronapåsken.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod  20520
Pynta gärna ditt hem, men ställ inte till med ett stort kalas. Bild: Gorm Kallestad

Gunilla Håkansson: Stort tack min vän, för att du hjälper till!

Årets påsk blir inte mycket skojigare än förra årets, konstaterar chefredaktör Gunilla Håkansson. Men hoppet är åtminstone större.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Årets påsk blir inte stort roligare än förra årets påsk. "Håll i och håll ut" gäller fortfarande. Det blir inga stora familjekalas under helgen eller andra fester överhuvudtaget, för den delen. Pandemin fortsätter med oförminskad kraft och för personlig del har den krupit närmare, jag har tre vänner som är smittade just nu, spridda över landet. En annan bekant dog i förra veckan. Det är så sorgligt, så skrämmande.

Så nu får vi helt enkelt bita ihop ett tag till, även om så klart vaccinet inger ett visst hopp. För ett år sedan hade jag nog trott att när ett vaccin fanns på plats så skulle det vara verksamt mot covid-19. Punkt slut. Att behöva fundera på om det funkar på alla mutationer fanns inte riktigt med i min tankevärld då. Insikten att de som redan haft sjukdomen inte nödvändigtvis är skyddade mer än några månader är också en besvikelse.

Det är tjatigt och tråkigt jag vet

Å andra sidan hade jag väl aldrig kunnat föreställa mig att vi skulle ha flera olika vaccin godkända och klara så snabbt – forskarna hade redan ett försprång eftersom det var en variant av coronaviruset som de stod inför. Och just runt coronavirus fanns det redan mer eller mindre färdiga vaccin som förhållandevis snabbt kunde justeras till covid-19. Det sägs att det befintliga vaccinen går att ställa om för att klara mutationerna på några veckor. Forskarna kapplöper verkligen med viruset. För oss andra är det bara att vänta och hoppas.

I väntan på att pandemin är ett minne blott så, ja då får vi väl fortsätta att skärpa oss helt enkelt. Det är tjatigt och tråkigt jag vet, men inte så svårt att acceptera när man se hur dåliga en del av dem blir som drabbas. Att vara ung och stark är inte nödvändigtvis ett skydd – särskilt de som dras med långtidscovid är överrepresenterade bland dem som troligen har ett bra immunförsvar - unga starka och vältränade som aldrig varit sjuka förr.

Så håll i och håll ut. Undvik folksamlingar, handla inte när alla andra handlar, arrangera inga fester, håll avstånd och stanna hemma om du är sjuk. Om du bara kommer ihåg att tvätta händerna ofta dessutom så hjälper du till att hålla smittan nere. Stort tack min vän, för att du hjälper till! Och glöm inte de som sitter ensamma - ett telefonsamtal kan göra all skillnad.

Glad påsk till er alla

från mig

och hela redaktionen!