Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunilla Håkansson Bild: Edvin Bergström

Tillsammans kan vi arbeta mot självmord

Gunilla Håkansson: Tack till alla annonsörer som stöttade Suicide Zero!

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Hela redaktionen blev helt lamslagen. Först hördes inte ett ljud, utom från företagsläkaren som suckade sorgset, efter att ha berättat den fruktansvärda nyheten. En av våra arbetskamrater var död. Vår kollega, vi kan kalla honom Björn, hade tagit sitt liv.

Det här var för ungefär tjugo år sedan och på en tidigare arbetsplats. Det ögonblicket kommer att förbli ett starkt minne. Först den tysta chocken, sedan tårarna och redan inom några minuter tror jag att vi alla började vi rannsaka oss själva. Hade där varit några tecken? Kunde vi ha gjort något mer?

LÄS MER: Stor julcheck till liten förening

Nu var det inte så att ingen gjorde något. Nej, framförallt en person, Lotta, gjorde allt som stod i hennes makt. Hon satt närmast Björn i korridoren, och hade förstått att det var illa. Hon hade hjälpt honom att få kontakt med företagsläkaren, som i sin tur direkt remitterat honom till psyket, som lade in honom. Under en helgpermission återvände han till sin lägenhet, där han bodde ensam. Den helgen tog Björn beslutet att avsluta sitt liv, utan att ringa till någon anhörig eller någon av oss kollegor. Det gör ont att tänka på hur fruktansvärda hans sista timmar i livet måste ha varit. Ännu värre var det förstås för hans nära anhöriga.

Som ni förstår ligger detta ämne nära mitt hjärta. Det är därför roligt att konstatera att i onsdags kunde vår annonschef Terese Dewill överlämna ett bidrag på över 70 000 kronor till organisationen Suicide Zero och dess ansvariga i regionen, Marcus Eriksson. Han berättade att pengarna kommer att gå till utbildningsinsatser för att öka medvetenheten om att det faktiskt finns mycket vi kan göra – även du och jag – för att förhindra självmord. Föreningen kämpar för mer utbildning i skolorna och erbjuder kurser för oss vuxna.

LÄS MER: Ulrika vill rikta strålkastarljuset på psykisk ohälsa

Jag är så glad och tacksam över alla våra annonsörer som genom Bohusläningens God Jul-hälsningar valde att stödja Suicide Zero. Vi hoppas och tror att dessa pengar kommer att rädda liv. Stort tack till er alla!

P.S. Om du själv eller någon annan mår dåligt kan du ringa till Mind självmordslinjen som drivs av den ideella föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd. Telefon: 901 01 (öppet 06.00-24.00) Mer information finns på mind.se. Är läget akut ringer du alltid 112!

LÄS MER: Brukarinflytande inom vården är framtiden