Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gunilla Håkansson chefredaktör Bild: Matilda Spetz
Gunilla Håkansson chefredaktör Bild: Matilda Spetz

Gunilla Håkansson: Tror cheferna att de kan slippa granskning?

Efter varje skandal där höga chefer eller politiker i allmänhetens tjänst är inblandade undrar jag stilla för mig själv: ”Insåg de inte att de fanns en jätterisk att de skulle bli avslöjade av granskande journalister?”

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Jag blir alltid lika förvånad när politiker och tjänstemän i den offentliga sektorn på utan att tänka på konsekvenserna fuskar eller tränger sig i köer av olika slag. Inte för att de skulle vara bättre människor än andra. Men det verkar som de på fullt allvar tror att de lever i in värld utan journalister och att de – just de – skulle undkomma en granskning.

Fallet med vaccinationskön, där socialchefen Roger Granat och kommunens säkerhetschef Björn Segelod i Uddevalla tänkte sig att lite obemärkt glida in i fas ett, fast de själv torde tillhöra fas fyra, är ett just sådant häpnadsväckande exempel. Kan någon ha missat det ramaskri just det här utnyttjande av överblivna slattar gett upphov till i kommun efter kommun i hela Sverige? Och hur är det möjligt att höga chefer i kommunen tror att man kommer undan granskningen genom att gömma sig och inte svara på mejl eller telefonsamtal? Förväntar man sig att våra reportrar ska rycka på axlarna och säga ”Nej, jag får inte tag på de ansvariga, vi skriver om något annat”.

Sedan blir det ännu värre. När svaret äntligen kommer så hänvisar Roger Granat till en reservlista av personer inom kommunen. Intressant – den vill vi och allmänheten så klart se! Det är synnerligen intressant ur ett demokratiskt perspektiv. Men när Bohusläningen för allmänhetens räkning försöker få ut listan med personer som får gå före i kön om det blir vaccin över så får vi först inga svar alls, sedan blir det avslag på vår begäran. Trots att listan bevisligen redan är i bruk så menar man från kommuns håll att den inte kan delas med allmänheten.

Samma reaktion igen alltså: att först försöka komma undan genom att inte svara och sedan försöka gömma undan bakom sekretess. Det är riktigt dålig mediestrategi, tro mig. Gemene man kommer inte tycka att det är snyggt att försöka mörka vilka som som ska få gå före i kön om tillfälle ges.

Känslan är densamma som när man ser en skräckfilm, och huvudpersonen envisas med att gå ner i den mörka källaren och vi sitter hemma i soffan och skriker: ”Nej, nej, gå inte ner där!”

Inte ens den senaste veckans turbulens tycks ha gett någon insikt om att det alltid är bäst att vara så transparent som det går. Att försöka dölja vad som pågår gör gemene man bara än mer upprörd.