Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör
Gunilla Håkansson, chefredaktör

Gunilla Håkansson: Tufft för krögarna men dessvärre nödvändigt

Regeringen skickar en viktig signal

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Vi måste hjälpas åt att få ner smittalen tillsammans. Våra grundlagar tillåter inte införandet av något utegångsförbud - men vi kan välja att följa råden och frivilligt minimera våra kontakter och få samma effekt. Men det kräver att vi får chansen att testa oss. Säkra den breda testningen till varje pris!

De nya restriktionerna som innebär att det blir förbjudet att sälja alkohol efter klockan 22.00 med start den 20 november prövar en redan hårt pressad bransch, samma bransch som fick ta första smällen redan i mars. I Uddevalla återinför man dessutom hårdare restriktioner på alla vård- och omsorgsboenden för att skydda riskgrupperna.

Det är förfärligt trist, särskilt som det kommer innebära fler permitteringar och i värsta fall konkurser och flera ensamma dagar för vissa i riskgrupperna, men det sänder samtidigt en viktig signal. Det är allvar och den ljuva sommaren när kvällarna var lika ljusa som prognosen för smittalen är långt borta. Vi måste få bukt med smittkurvan. Jag håller tummarna för att stödpaketen ska få de flesta krogar att överleva.

Samtidigt tycker många att det borde göras mer från regeringens sida. De tittar på hur andra länder har agerat och vill ha tuffare tag och införa en "lockdown" på samma sätt som i andra länder. Alla har inte klart för sig att svensk lag inte tillåter utegångsförbud eller liknande inskränkningar i rörelsefriheten som lagen ser ut nu. Vår rätt att röra oss är nämligen grundlagsskyddad. Man kan stänga av till exempel ett hus eller skolor i karantän för att hindra spridningen av en smitta, men inte mycket större områden.

Ett tungt ansvar ligger därför på var och en i Sverige att följa restriktionerna. Följer var och en av oss dessa så har vi i princip en ”lockdown” även här: Umgås inte med någon utanför ditt eget hushåll eller den "bubbla" som ensamstående kan skapa emellan sig för att hjälpa varandra under pandemin, om du inte måste. Jobba hemma om du kan. Undvik allmänna platser och gör bara nödvändiga inköp. Isolera dig om du blir sjuk, även med milda symptom. Nu har smittan börjat plana ut i andra länder, och om vi följer råden kommer så ske även i Sverige.

Men vi måste få chans att testa oss! Om regionen inte klarar att låta alla med symptom eller misstankar om att de blivit smittade testa sig står vi inför samma mörker och otrygghet som i våras. Säkra den breda testningen till varje pris!

Ett förtydligande önskade folktandvårdens kommunikatör Ebba Strömqvist, som hörde av sig angående min krönika förra veckan. Den handlade om vikten av att söka vård och tandvård trots pandemin. Hon påpekar att folktandvården inte haft stängt för planerad sjukvård för alla, utan enbart för de som är 70+. Denna grupp är åter är välkomna sedan 1 oktober. Samma åldersgrupp kan också åka sjukresetaxi till hälso- och sjukvården trots att de inte uppfyller kraven på sjukresa. Detta gäller i Västra Götalandsregionen sedan den 31 mars till den 31 december (i nuläget).