Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz
Ingalill Sundhage chefredaktör Bohusläningen Bild: Lasse Edwartz

Ingalill Sundhage: Turisterna är ett lyft för små städer

Ingalill Sundhage: Bohuslän lockar alla.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Sommaren är i antågande och med den turisterna. Bohusläns befolkning berikas flera gånger om sommartid till glädje för köpmän och näringsidkare. För invånarna som lever i Bohuslän även alla andra veckor på året, kan turisterna uppfattas som en invasion som ibland skaver lite. Det blir svårt att hitta parkering, långa köer i affärerna och trångt på badstränderna.

Under min tid i Västervik – där befolkningen femfaldigades sommartid – kunde jag känna av det sistnämnda, särskilt när veckohandlandet på fredagen tog mer än dubbelt så lång tid än vad den brukade göra. Samtidigt är det ett fantastiskt lyft för en ganska liten stad att vara attraktiv för så många. Glada människor som fyller krogar och kaféer, som strosar längs med gatorna och som förtjust pekar till höger och vänster ger liv åt stadens centrum. Som åretruntboende kände jag mig stolt över staden jag bodde i med allt sitt utbud av god mat, underhållning och mysiga affärer.

Tack vare turismen ökar också utbudet av underhållning. På olika scener runt om i hela Bohuslän kan vi få ta del av mängder av musik i olika slags genrer och uppträdanden. Bohuslän lockar alla.

Ett annat tecken som visar att sommaren är i antågande är alla studenter på flak och i andra konstruktioner och som i förra veckan kunde sätta punkt för gymnasiet och ta nya kliv ut i livet. Och alla skolor som den här veckan firat examen och sjungit Idas sommarvisa och förhoppningsvis även Den blomstertid nu kommer.

Jag vet inte hur det är nu för tiden men när jag gick i skolan hade vi alltid examensdagen till ära en bukett blommor som vi satte på bläckhornets plats. Ja, jag vet, att doppa pennan i bläck hör nära nog 1800-talet till och så gammal är jag nu inte, men skolan i Marbäck var av den ålderdomliga sorten långt in på 60-talet.

Om inte minnet sviker mig innehöll buketten alltid liljekonvalj som slagit ut och stod i full blom lagom till vårterminens sista dag. I år lär det dock inte varit liljekonvalj i buketten, i alla fall inte i trakten av Färgelanda för där har blomman sen länge vissnat ner.

Den som rör sig utanför tätorten ser också ett säkert sommartecken på gräsvallarna. Det plastade gräset som ligger i balar, i år dessutom långt före midsommar, bådar gott för vintern. Som hästägare är jag alltid engagerad i grässkörden – höet är hästens viktiga grovfoder – och en väl bärgad skörd betyder hyfsade priser och bra kvalitet. Förhoppningsvis blir andra skörden lika fin.

Andra sommartecken, förutom ljusa nätter, värmen och fågelkonserter är programmet Sommar. I år firar programmet 60 år och i veckan presenterades alla som har fått äran att delta. Som vanligt är det en salig blandning av olika yrken, kulturarbetare, forskare och personer som gjort sig ett namn i sociala medier. Vem som kommer att överraska mest i år återstår att se.

Trevlig helg!