Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Gunilla Håkansson Chefredaktör Bohusläningen Bild: Henrik Lundbjörk
Gunilla Håkansson Chefredaktör Bohusläningen Bild: Henrik Lundbjörk

Gunilla Håkansson: Underbara coronasiffror att vårda!

Gunilla Håkansson: Fortsätt att hålla avstånd och agera klokt även i semestertid.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

I fredags kom den efterlängtade rapporten från NU-sjukvården. Ingen vårdas längre på intensivvårdsavdelningen för covid 19. Men som kommunikationschefen Niklas Claesson säger – det är ytterst osäkert hur länge den nollan kommer att hålla sig. Det är semestertider och de allra flesta stannar i Sverige för att fira sin ledighet. Och många väljer förstås Bohuslän.

Hittills har Bohuslän varit lindrigt drabbat i en jämförelse. Särskilt i Strömstad kommun har siffrorna på smittade varit påtagligt låga och antalet döda i covid 19 ligger fortfarande på noll. Vad har då den kommunen gjort rätt? Det är ju inget snack om att Strömstad kommun har kunnat dra nytta av att smittan började i andra delar av landet och kommunens vårdinrättningar och äldreboenden på så sätt fick flera veckor frist innan det blev någon allmän smittspridning. Kanske har man också på ett sätt haft nytta av den förhatliga stängningen av gränsen mot Norge också. I Malmö och södra Skåne var effekten av danskarnas stängning av gränsen påtagligt mer till fördel för skåningarna än danskarna. Smittspridningen stannade av betydligt snabbare i Malmö än i Köpenhamn efter att gränsen från danskt håll slog igen.

Men även i Uddevalla hade man chans att på samma sätt som i Strömstad förbereda sig. Att skaffa fram bra skyddsutrustning åt personal är en absolut förutsättning för att han en chans att minska smittspridning. Men även utbildning. Att alla anställda har utbildning i basala hygienrutiner är inte så självklart som vi lekmän kanske trott inom äldreomsorg och andra former av vårdboende samt LSS-hem. Det har blivit skrämmande klart under pandemin. Inom vissa boenden har också anställda hetsats in till jobbet av sina chefer, trots att de uppvisat förkylningssymptom. Det visar ju att även chefer saknar eller ignorerar kunskap. Och katastrofen har i många fall kommit tre veckor senare, med dödsfall bland de mest utsatta.

Men jag tror också att invånarnas vilja att hjälpa till spelar stor roll. Vi ser skräckexempel runt om i världen där smittan tar fart igen för att samhällen öppnas upp för snabbt. I Sverige har vi haft ju myndigheterna som bekant valt att lita på att befolkningen förstår vikten av inte samlas tätt inpå varandra. Låt oss nu inte glömma att vi alla, var och en har ett eget ansvar. Fortsätt att hålla avstånd och agera klokt även i semestertid. Då kan vi fortsätta att hålla den fantastiska nollan när det gäller coronapatienter inlagda för intensivvård i vår region.