Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson Bild: Edvin Bergström
Gunilla Håkansson Bild: Edvin Bergström

Gunilla Håkansson: Vaccin är inte biverkningsfritt - men det räddar liv

Skepsis mot vaccin går att förstå, men skeptikerna bygger resonemanget på känslor och inte fakta. Gunilla Håkansson har sett Vaccinkrigarna på SVT och är chockerad över antivaccinrörelsens metoder.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Utan vaccin och antibiotika hade vi fortfarande varit maktlösa mot många svåra infektioner och pandemier. Just nu står vi som bekant mer eller mindre maktlösa mot coronaepidemin. Det enda vi kan gör nu är att isolera oss eller skydda oss med skyddsutrustning. Och det går som bekant inte så bra.

Inom räckhåll finns den fantastiska trollstaven som inom några månader kan utrota den fruktansvärda sjukdomen från jordens yta på några månader. Vaccinationerna är redan igång i Storbritannien och USA. Redan innan årsskiftet - kanske till och med lagom till julafton - kan även vi inom EU och Sverige nås av de första doserna.

Men efter den fruktansvärda händelsen med hundratals barn och ungdomar som drabbades av den obotliga autoimmuna och svårt handikappande sjukdomen narkolepsi efter vaccination så blev många rädda. Det handlar ju om en personlig tragedi för alla drabbade och deras familjer, men man räknar på att vaccinet också räddade runt hundra liv - och svininfluensan var dödligast för framförallt barn och unga, samma grupp som biverkning slog mot.

Coronapandemin har slagit hårdare mot framförallt äldre och sjuka, men ingen grupp är säker. Det är framförallt yngre grupper som drabbas av långstidscovid till exempel. Det finns säkert de som tycker att man kan skippa vaccinet, för att man inte tillhör någon riskgrupp. Men då spelar man ett högt spel. Om inte tillräckligt många vaccinerar sig kommer sjukdomen att leva kvar.

I den utmärkta dokumentären Vaccinkrigarna får vi möta de som kämpar mot vetenskapen. En av förgrundsfigurerna i Sverige talar om den trånga åsiktskorridoren och om möjliga dörrar ut från den - det kan vara vaccin, 9/11 eller Förintelsen. Det verkar kvitta för henne vilken utväg man tar - bara man inte tror på beprövad vetenskap. När hon tror att kameran är avstängd för vi höra henne förneka Förintelsen och uttrycka gravt antisemitiska åsikter. Fullständigt chockerande. Hon argumenterar också för att de som INTE är forskare, läkare eller utbildade på ämnet har tolkningsföreträde, eftersom de inte ”blivit programmerade”. Jag hoppas att programmet blir en ögonöppnare för många skeptiker.

Ett tragiskt exempel på vaccinmotståndet kan ställa till med illustreras på ett fasanfullt sätt på Samoa. Förra året dog två barn i samband med vaccination, på grund av att de fått fel substans i sprutan. Vaccinmotståndarna fick vatten på sin kvarn, många lyssnade och när ett mässlingsutbrott nådde ön var bara 31% av befolkningen vaccinerade mot mässlingen - vilket vaccinmotståndarna såg som en framgång. Epidemin skördade över 60 dödsoffer, de flesta var barn under fyra år.

Så när vi får tillgång till vaccin mot vår pågående farsot - vaccinera dig! För din egen skull och för andras. Alla kommer inte kunna vaccinera sig på grund av till exempel allergier. Det finns inget annat sätt att stoppa pandemin än att tillräckligt många väljer att skydda sig.

Och tills dess - håll ut och håll avstånd!