Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson Bild: Edvin Bergström
Gunilla Håkansson Bild: Edvin Bergström

Gunilla Håkansson: Var alltid noga med källkritiken!

Det är allvarligt när fake news sprids under vår logga av människor som vill snylta på vår trovärdighet.

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Jag hade tänkt att skriva en annan krönika i dag och jag hade redan gjort ett utkast som slutade med: Fler litar på journalister och vikten av oberoende journalistik kommer ytterligare att tydliggöras i denna extremt oroliga tid där fake news kan bli förödande.

Jag anade inte då att Bohusläningen skulle bli indirekt bärare av fake news samma dag som orden skrevs. Men genom att manipulera Bohusläningens hemsida fick någon det att se ut som att en gymnasieskola skulle vara konstaterat corona-drabbad. Med ett enkelt testverktyg kan man ändra i stort sett vilken webbsida som helst. Ändringen kan inte spridas via webben och går inte att spara. Den som gjort manipulationen tog i stället en bild av själva datorn och spred bilden på framförallt Snapchat.

Det såg ut som en riktig artikel från riktiga journalister, men den som bemödade sig med att surfa in på Bohusläningens hemsida kunde konstatera att nyheten inte kom från oss.

I undersökningen Förtroendebarometern som genomförs årligen av Kantar Sifo visas ökande förtroende för seriösa medier. Roligt för oss journalister!

Inte minst gäller förtroendeökningen för tidningar. Kvällstidningarna hittar man visserligen fortfarande i botten, riksdagstidningar hamnar i mitten medan lokaltidningar däremot har tagit sig in på toppen med 47 procent.

I år har man mätt en ny variabel också - nämligen vilka medier, personer, myndigheter och så vidare, där graden av förtroende styrs av vilket politiskt parti du föredrar.

Vinnaren Systembolaget gillas till exempel av väldigt många, oavsett partifärg, och nästan alla är överens om man bör ta Twitter-flödet med en rejäl nypa salt, det spelar ingen roll var på den politiska kartan du befinner sig.

Men när det gäller SVT och SR, alltså public service, då handlar det mycket om vem som tycker till. MP, L, C och V är är mest överens om att man kan lita på public service (mellan 79 procent – 88 procent har högt förtroende) medan KD är tveksamma, M mer negativa och inte oväntat känner SD lägst förtroende bara 30 procent litar på SVT och 38 procent på SR.

Till skillnad från public service kommer förtroendet för lokaltidningen jämnt från alla partier, den är till för alla helt enkelt och många känner att bevakningen är balanserad. För mig som chefredaktör är det naturligtvis viktigt att förtroendet inte rubbas. Det är allvarligt när fake news sprids under vår logga av människor som vill snylta på vår trovärdighet. Var alltid källkritisk – spåra källan! Tiderna är nog oroliga som de är utan att vi ska behöva oroas av falska larm.