Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson Chefredaktör Bohusläningen Bild: Henrik Lundbjörk

Gunilla Håkansson: Vem ska prata sex med våra unga?

Varje barn måste få veta att de bestämmer över sin egen kropp

Bohusläningen är oberoende liberal. Fristående kolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum. Åsikterna är skribentens egna.

Det var mycket som jag trodde skulle bli bättre i framtiden när jag var ung. Till exempel sexualundervisningen i skolorna. Faktum är att min klass åtminstone fick ha ett bra, om än fnissigt, samtal med en livs levande barnmorska om inte bara könssjukdomar och reproduktion utan också om relationer. Det hävdar mina söner att de inte varit med om i sin utbildning.

I ett uppmärksammat inlägg i sociala medier så slår barnmorskan Katarina Svensson Flood larm om att unga av båda könen i dag tittar på porr för att få veta mer om hur sex går till och att de tror att hård porr speglar verkligheten. Detta leder till att många känner sig hetsade till att gå med på hårdare sex än de egentligen vill eftersom "vaniljsex" är ute och skämmigt. Istället blir sexet så hårt att många skadas och har ont under och efter sex. Synnerligen oroande, även om det inte är någon större undersökning som ligger till grund för larmet.

Regeringen beslutade därför i torsdags att alla lärare ska utbildas i ämnet "sex och relationer". Det kan inte skada, även om jag betvivlar att skolan någonsin kommer att vara huvudkällan till hur unga får kunskaper om relationer.

Skolorna brukar kunna sprida kunskapen om hur man bär sig åt för att slippa oönskade graviditeter och könssjukdomar. Vad som däremot kommer som en chock några decennier senare är att det inte är så lätt att bli gravid när kvinnan närmar sig 40. Detta hörde jag aldrig ett ord om i skolan och det verkar inte talas om det i dag heller. Många par planerar för studier och karriär och skjuter på familjebildandet utan att ana att de riskerar barnlöshet. De vet inte hur drastiskt fertiliteten minskar med åren. Där skulle skolan kunna göra skillnad!

Det är nog ingen överdrift att många föräldrar känner sig obekväma med att tala om sex med sina barn, för att inte tala om hur obekväma barnen känner sig. Sex ska vara lite pirrigt och framförallt högst personligt och inget man vill diskutera i minsta detalj med mamma och pappa. Men det finns några grundläggande saker som barn måste få med sig redan som små och där är det föräldrarna som måste ta huvudansvaret.

Varje barn måste få veta att de bestämmer över sin egen kropp och att ingen ska gå med på något som inte känns bra. (Inklusive ovälkomna kramar från släktingar till exempel.) Och omvänt förstås, att lyssna noga och respektera andras gränser. Har man den grundtryggheten vågar man säga nej. Stämmer porrlarmet kommer partnern i många fall rent av att bli lättad över gränsdragningen.