Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bäst. Liberalerna har Alliansens bästa klimat- och miljöpolitik.
 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bäst. Liberalerna har Alliansens bästa klimat- och miljöpolitik. Bild: Henrik Montgomery/TT

Gustav Juntti: Liberaler är bra för klimatet

Gustav Juntti: L går emot allianskollegorna och vill inte uppmuntra snedvridande subventioner och mer fossila utsläpp.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

På måndagen (6/8) höjdes riktpriset för en liter 95-oktanig bensin till 16,26 kronor. Det är nytt prisrekord i Sverige för fossilt drivmedel. Samma dag ställde sig Liberalernas partiledare Jan Björklund utanför riksdagshuset i Stockholm för att presentera partiets nya rapport ”Klimatet behöver mer EU”.

Vad vi måste förstå, sa Björklund, är hur vi ligger till i förhållande till övriga EU-länder. Det är klokt tänkt. Sveriges elproduktion består till 80 procent av koldioxidfria alternativ. Så ser det inte ut på kontinenten där gas och kol dominerar.

Normalt sett är Sverige en nettoexportör av el till Tyskland. I sommar har värmen och torkan dock sänkt effekten av vår vattenkraftsproduktion och Tysklands vindkraft, vilket tvingat oss att importera tysk kolkraft.

Hur ska vi säkerställa elförsörjningen utan blåst och nederbörd? Genom att, som L föreslår, riva upp 2016 års energiöverenskommelse och målet om ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 – dit kärnkraft inte hör. Sommarens import av smutsig tysk kolkraft visar på det rimliga i partiets klimat- och miljötänk.

Björklund avvisar även de moderata allianskollegornas förslag om utökade dieselsubventioner för det svenska jordbruket. Det är ett principiellt viktigt ställningstagande. Ett modernt marknadsliberalt parti ska varken uppmuntra snedvridande subventioner eller mer fossila utsläpp.

Enligt Naturskyddsföreningens undersökningar har L i detta liksom förra riksdagsvalet den bästa klimat- och miljöpolitiken inom Alliansen. Av alla riksdagspartier är Miljöpartiet och Vänsterpartiet före L. Men medan L exempelvis säger nej till ekologiskt jordbruk, som är mer resursslukande än konventionellt, vill MP och V ge allt åt alla.

Att L är mer besinnade än de rödgröna i klimatpolitiken är ingen dålig sak. Sverige behöver mer liberal klimat- och miljöpolitik som inte enbart utgår från att omställning kan straffas och beskattas fram.

Länkar:

https://www.liberalerna.se/wp-content/uploads/klimat.pdf

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=t2020_rd300&language=en&toolbox=data

https://www.regeringen.se/artiklar/2018/04/sverige-ska-bli-ett-fossilfritt-valfardsland/

https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/hojd_ribba_i_miljopolitiken_partienkat_2018.pdf