Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lysekil. Här ska kommunpolitikerna diskutera skadegörelsen som skett under förra året.

Karl af Geijerstam: Lyckad förändring i Lysekil

Rätt av kommunen att fokusera på föräldraskap och fungerande familjer efter förra årets skadegörelse.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Under förra året har ett flertal barn krossat hundratals fönsterrutor i Lysekils kommun. En av de drabbade är kommunpolitikern Fredrik Lundqvist (LP) som nu har skrivit en interpellation till socialnämndens ordförande Maria Forsberg (S) om det inträffade.

Lundqvist vill veta hur stor problemet är och vad socialtjänsten gör. Det är han nog inte ensam om. Händelser av detta slag väcker naturligtvis uppmärksamhet i en liten stad som Lysekil, inte minst på sociala medier.

Men allt som polisen och kommunen gör kan inte redovisas offentligt. Det handlar om barn, och socialtjänsten har sekretess som både är nödvändig och önskvärd när det gäller de insatser som görs. Det är en endast en liten grupp socialpolitiker i en kommun som får insikt i enskilda ärenden och även de är bundna av sekretess.

De insatser som har gjorts har haft en mycket positiv effekt. Som Maria Forsberg berättar för Bohusläningen har socialtjänsten haft samtal med både föräldrar och barn. Man vill ha en kommunikation för att "förtydliga föräldraansvaret och för att förändra attityder hos både vårdnadshavare och ungdomar", skriver Annette Calner vid socialtjänsten på kommunens hemsida. Efter att detta arbete påbörjades har det inte förekommit någon skadegörelse, vilket ju är mycket glädjande.

Bråket under nyårsnatten i Lysekil var mellan andra äldre ungdomar och hade alltså inte koppling till de ungdomar som gjort sig skyldig till skadegörelse tidigare under förra året.

De debattörer som utropar "var är föräldrarna?" kanske oftare borde ställa frågan "vad är föräldrarnas förmåga?". För det är bara att konstatera att förmågan till ett klokt och ansvarstagande föräldraskap inte finns hos alla. Däremot finns nästan alltid viljan att vara en god förälder där. Då måste man få stöd för detta och därför gör kommunen också rätt i att fokusera på att familjerna fungerar på ett bra sätt.

I detta fall har kommunen agerat tidigt, efter att skolpersonal har uppmärksammat socialtjänsten. Det är utmärkt. Vi har alla ett ansvar för att säga till barn och ungdomar som inte uppför sig eller rent av begår brott. Och misstänker man att ett barn far illa ska man anmäla detta till socialtjänsten. Ju tidigare samhället kan ingripa desto bättre.