Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Människan är sig lik oavsett var hon bor

Även i Argentina pratade folk om vädret

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Oavsett om du bor i norra delen av Europa eller om du lever ditt liv söder om ekvatorn, har vi mer som förenar än skiljer oss åt. Under resan till Argentina och Uruguay fick jag det bekräftat gång på gång.

Visst finns kulturskillnader. Det är till mannen man vänder sig vid restaurangbesök och det är mannen som förväntas betala taxin, hyrbilen och hotellnotan. I småstäderna är herrelösa hundar och tjudrade hästar i dikesrenar ett vanligt inslag för att inte tala om dessa enorma hjordar med hundratals betande angus, hästar och får i en salig blandning på Pampas. Sånt ser vi inte i Sverige.

Men likheterna är desto fler. Mobiltelefonen var ett vanligt inslag även om det var de äldre som satt och stirrade ner i sina telefoner istället för barnen. Reor, outlet och hämtmat präglade centrum och gyminrättningarna var lika vanliga där som här, både inom- och utomhus.

Också på den här kontinenten är vädret viktigt. Allt medan nyheter och program visades, fanns också löpande information om utomhustemperaturen. Nu kan orsaken ha varit den värmebölja som plågade, inte bara bleka svenskar, utan också argentinarna själva. Temperaturen pendlade mellan 36 och 40 grader och allt som oftast visades reportage från stränder med reportrar som kommenterade värmen (antar jag – min spanska är obefintlig) med fötterna i havet.

Glädjande nog noterade jag att också Argentina har förstått vitsen med kvinnliga förebilder i teverutan. I soffprogrammen fanns alltid en kvinna och en man och utomhusreklamen spelade inte på nån konstlad kvinnlighet, vilket var skönt att se.

Jag kan tänka mig att den tämligen välmående medelklassen i Argentina ser till att deras barn skaffar sig en utbildning. Den yngre generationen verkade vara väl medveten om att utbildning och språk är två saker som är nödvändiga och som kommer att göra skillnad för deras framtid.

För även om medelklassen sägs vara stor, har man det tufft just nu med en näst intill galopperande inflation. För argentinarna blir det för dyrt att göra utlandsresor och man väljer att semestra i sitt eget land istället. I Uruguay, som skulle kunna vara Sydamerikas svar på Europas Franska rivieran, stod hus och lägenheter tomma med stora att hyra-skyltar utanför.

Men en sak skiljer oss åt, nämligen milongan. Då samlas människorna framåt åtta på kvällen i såväl små som stora lokaler och dansar tango, till långt in på småtimmarna. Det borde vi ta efter.

Trevlig helg!