Fotbolls-VM 2022 ska spelas i Qatar, och i arenorna som byggs får gästarbetare sätta livet till.
Fotbolls-VM 2022 ska spelas i Qatar, och i arenorna som byggs får gästarbetare sätta livet till.

Mänskliga rättigheter är viktigare än fotboll

Om förhållandena i Qatar inte blir bättre måste Sverige vara berett att inte delta i fotbolls-VM år 2022.

ANNONS

Han arbetar fyra timmar övertid om dagen, sju dagar i veckan, och har inte haft en ledig dag sedan han kom till Qatar för sex månader sedan. Han måste jobba drygt tre månader i extrem sommarhetta för att tjäna in till rekryteringsavgiften. Ändå anser han sig ha haft tur, eftersom han till skillnad från många arbetskamrater kunde byta arbetsgivare utan problem.

Den kenyanske migrantarbetare som skrivit om sin verklighet för människorättsorganisationen Human Rights Watch är långt ifrån unik. Nästan två miljoner människor gästarbetar i Qatar under slavliknande förhållanden. Många av dem bygger de arenor som världen kommer att rikta sina blickar mot om drygt två år, när fotbolls-VM invigs. Hundratals, kanske tusentals, har eller kommer att få sätta livet till innan bollen lämnar mittcirkeln 2022.

ANNONS

I en perfekt värld hade Qatar aldrig mutat sig till arrangemanget, och det är ett sorgligt vittnesmål om sakernas tillstånd att den internationella fotbollsvärlden fortfarande styrs av smutsiga pengar och korrupta, oljiga händer.

I Qatar vattnas de välklippta fotbollsplanerna med blodet från gästarbetare.

Det är en fullt rimligt instinkt att inte vilja ha med sådana organisationer eller länder att göra. Den som inte reser till, köper av eller sparkar boll med Qatar har heller inget ansvar för hur de behandlar människor.

Vilket på samma gång är skälet till att inte använda bojkott-verktyget alltför lättvindigt. Även om förhållandena fortfarande är vidriga i Qatar har omvärlden drivit fram viktiga förändringar. Den 30 augusti antogs en ny lag som innebär att kafala, det slavliknande system som ligger till grund för utnyttjandet, avskaffas. Arbetare får rätt att byta jobb utan tillstånd från sin tidigare arbetsgivare, och minimilönen höjs. Svenska fackförbundet Byggnads, med ett mångårigt engagemang för Qatars arbetare, är en av de organisationer som drivit på.

Ytterst måste man vara beredd att förstöra festen

Med det återstår dels att se att den nya lagen följs. Förra året (2/10 -19) visade en granskning från brittiska The Guardian att Qatars nya regler för arbete i hetta varken var säkra i grunden eller efterlevdes i praktiken.

Dels måste omvärlden, inte minst Sverige, driva på för ytterligare förbättringar. Svenska fotbollsförbundet har lyft människorättsfrågorna och arbetsförhållandena för migrantarbetare vid sina besök i landet. Det är bra, men ytterst måste man vara beredd att förstöra festen. Sverige bör försöka samla en koalition av länder som är beredda att avstå från VM-deltagande om inte tydliga förändringar sker. Företag som sponsrar fotbolls-VM – exempelvis Adidas, Coca Cola, Hyundai, BP, Visa, Sony – bör visa om de är beredda att acceptera slavliknande villkor. I Qatar vattnas de välklippta fotbollsplanerna med blodet från gästarbetare. Är vi alla beredda att acceptera det?

ANNONS

ANNONS