Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nyblivna svenskar. Nya medborgare hälsas välkomna i Stockholms stadshus.

Karin Pihl: M har rätt om medborgarskap

Karin Pihl: Att uppvärdera medborgarskapets status är ett sätt att öka samhörigheten.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

I dag är kraven för svenskt medborgarskap att man ska ha bott i Sverige en viss tid, att man har permanent uppehållstillstånd och att man levt ett skötsamt liv. Att kunna svenska ingår inte som krav. Det är orimligt.

År 2002 lanserade dåvarande Folkpartiet ett kontroversiellt förslag som ville ändra på den saken. Partiledaren Lars Leijonborg blev stämplad som rasist eftersom han ville införa språktest för medborgarskap. Man sade att FP ”fiskade i grumliga vatten”.

Förra veckan luftade Moderaterna samma idé, som presenterades på DN Debatt (6/9) och under ett seminarium i riksdagen. Såhär 15 år senare är det ingen som direkt anklagar den rättspolitiska talespersonen Tomas Tobé för att vara rasist. Mycket har hänt sedan tidigt 2000-tal – bland annat har nära en och en halv miljon människor invandrat till Sverige. Behovet av att inkludera dessa människor i en övergripande svensk gemenskap blir större ju mer mångkulturellt samhället blir.

Att problem uppstår om stora grupper inte känner sig vara en del av det land de bor i är uppenbart. Den som inte känner sig som en del av Sverige har säkerligen svårare att respektera majoritetssamhällets auktoriteter, som lärare, poliser eller socialsekreterare. Brist på gemenskap hotar tilliten och välfärdsstatens legitimitet. Dessutom riskerar det att öka främlingsfientligheten.

Att uppvärdera medborgarskapets status är ett sätt att öka samhörigheten. Mycket av det Moderaterna föreslår är bra. Den som bor i Sverige och ser sin framtid här måste rimligtvis behärska svenska och ha en grundläggande uppfattning om hur det svenska samhället fungerar. Visst kan man klara sig bra på många jobb genom att prata engelska, men att vara medborgare handlar om mer än att bara arbeta. För att kunna vara delaktig i sociala sammanhang, förstå vad busschauffören säger och kunna ta till sig nyheter och samhällsinformation måste man tala svenska.

Moderaterna gör dock ett tankefel. Om man vill uppvärdera medborgarskapet måste man samtidigt nedvärdera något annat. Förslagsvis måste skillnaden mellan att vara medborgare och att ha permanent uppehållstillstånd öka. Ser man sin framtid i Sverige är det rimligt att man också blir medborgare här.