Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bill Browder, brittisk-amerikansk affärsman 
 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bill Browder, brittisk-amerikansk affärsman Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Joakim Broman: Magnitskij-lag en nagel i ögat på Putin

Internationella brottslingar och lakejer till förtryckande regimer ska inte ha en fristad i Sverige.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det har snart gått tio år sedan advokaten Sergej Magnitskij slogs ihjäl i ett ryskt fängelse efter ett år av tortyr. Magnitskij arbetade för den amerikanske finansmannen Bill Browder som efter Sovjetunionens fall satte ljus på de omfattande stölder av tillgångar som ryska oligarker – och sedermera politiker som Vladimir Putin – ägnade sig åt.

Korruptionshärvan som Magnitskij avslöjade – och som omfattar runt 230 miljoner dollar – har utretts vidare av Browder, och bland annat lett till avslöjanden om penningtvätt i Danske Banks filial i Estland, en affär som visat sig involvera även Swedbank. Att en svensk bank, som det ser ut, hjälpt personer nära Putin och den ryska regimen att tvätta pengar är en enorm skandal, som kräver fortsatt utredning och översyn av såväl Swedbank som Finansinspektionen.

Men som Bill Browder själv skriver i Dagens industri (20/3) finns också en större fråga i anslutning till dessa avslöjanden. Såväl USA och Kanada som Estland, Lettland och Litauen har infört så kallade Magnitskij-lagar, som innebär att individer som begår människorättsövergrepp får sina tillgångar frysta och inresetillstånd indragna.

Det är ett verktyg som kompletterar de bredare sanktioner som exempelvis EU riktat mot Ryssland, och som även kan användas mot andra än Putins lakejer. Browder pekar på att USA i december använde sin Magnitskij-lag mot 17 saudier som var inblandade i mordet på den saudisk-amerikanske journalisten Jamal Khashoggi. Kanada har använt sin lag till att svartlista individer från Sydsudan och Venezuela.

I december enades EU:s utrikesministrar om ett införande av en Magnitskij-lag på Europanivå, något som om allt går enligt plan läggs fram i sommar. Det finns dock skäl för den svenska regeringen att redan nu förbereda för en implementering, eller om ministerrådets förslag av någon anledning faller, för en egen version.

En Magnitskij-lag är redan senkommen. Nästan tio år efter mordet, och fem år efter den olagliga ockupationen av Krim-halvön i Ukraina, är det hög tid att agera. Internationella brottslingar och lakejer till förtryckande regimer ska inte ha en fristad i Sverige.