Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Karl af Geijerstam: Marknaden löser ett problem

Entreprenörer ser behoven och lösningarna för grovsoporna i centrum.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

De senaste månaderna har stora mängder skräp dumpats vid centralt belägna återvinningsstationer i Uddevalla. Det har inte handlat om små mängder. Vid ett tillfälle var det i princip ett helt bolag som låg där. En bäddsoffa, en säng, barnböcker, en bokhylla med mera.

Läs också: Återvinningsstationer är inte kommunernas ansvar

Man kunde nästan måla upp en inre bild av det hushåll som hade använt möblerna, det hade räckt till att fylla ut en etta. Frågan har engagerat Uddevallaborna, på insändarsidan och sociala medier. Varför har man inte transporterat upp möblerna till Havskurentippen, om man ändå har forslat möblerna till en återvinningsstation, frågade sig många. På den frågan kan vi bara spekulera. Men total okunskap om hur sopor och återvinning tas om hand, är inte orimlig att tänka sig. Efter några dagar kommer det ju en lastbil och tar bort skräpet. Men detta sker till stor kostnad för återvinningsbolagen och kommunerna. En del av okunskapen kan härledas till begreppsförvirringen. Vi brukar oftast använda orden skräp och sopor för allt som vi inte längre har användning av i hushållen. Men det som ska lämnas på återvinningsstationerna är just endast material som kan återvinnas. Och dessutom gäller det bara förpackningar, batterier samt tidningar. Det går att återvinna plast och trä, men det som inte är förpackningar ska lämnas på återvinningscentralen. Och de flesta kommuner har bara en sådan, och dit är det oftast nödvändigt att åka med bil.

För billösa hushåll i centrum blir det ett problem att göra sig av med en hel del material. Hyresvärdar har ansvar för att ta hand om grovsopor. Men en gammal tv räknas inte som grovsopor, utan är elektronikmaterial och då är det den enskilde som ska ansvara för att den lämnas på återvinningscentral.

Läs också: Bröderna Ehnberg tar hand om ditt skräp

Här har bröderna Ehnberg i Uddevalla hittat en affärsidé, vilket Bohusläningen skriver om i dag. De erbjuder nu hämtningar av skrymmande sopor. Då de gjorde en enkätundersökning fick de 600 positiva svar, så det är uppenbart att intresset är stort. Förhoppningsvis kan företaget bidra till en mindre skräpig stad. Marknaden har – återigen – löst ett problem och tillfredsställt folks behov.