Polisen. Det är helt rätt att varna medborgarna för brott.
Polisen. Det är helt rätt att varna medborgarna för brott. Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Max Sjöberg: Helt rätt att polisen varnar för kriminalitet

Polisen ska självfallet varna när det finns risk att utsättas för brott.

ANNONS

De senaste veckorna har polisen gått ut med flera varningar. I Stockholm har antalet personrån av exklusiva klockor ökat rejält i år och polisen manar därför till ökad försiktighet. I Malmö varnar de för falska 500-kronorssedlar och i hela landet varnas för telefonbedrägerier.

Mest uppmärksamhet fick Brottsofferjourens ordförande när han i TV4 påminde om något så grundläggande som att rånare vill åt så mycket pengar som möjligt. Den som har dyra kläder och ser rik ut löper sannolikt därför större risk att rånas. Motsatsvis är risken lägre för den som ser fattig ut.

Denna typ av information gör det lättare att undvika de mest riskfyllda situationerna och vara lite mer uppmärksam på de vanligaste hoten. Nog är det rimligt att polisen, och Brottsofferjouren, går ut med varningar som i förlängningen kan göra gör att färre personer utsätts för brott. Men tyvärr verkar inte alla anse att polisen gör rätt.

ANNONS

”Tycker du att det är rimligt att du kan klä dig som man vill eller ska man anpassa klädseln?”, frågade den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman retoriskt på Twitter. ”Jag vill inte ha fler råd om vad jag och min dotter ska göra för att slippa bli utsatta för brott”, skrev kommunpolitikern Ann Heberlein (M) på alternativhögersajten Nyheter idag.

Även om det delvis rör sig om medvetna missförstånd från deras sida kan debatten kännas igen från tidigare år. Det är just samma tongångar som när polisen gått ut med varningar rörande våldtäkter. Samma retoriska motfrågor. Samma oförmåga, eller ovilja, att skilja på vad som är deskriptivt och vad som är normativt.

Vore det inte bättre om polisen fångade alla rånare och våldtäktsmän? Jo. Naturligtvis. Men just nu sitter inte alla kriminella bakom lås och bom. Troligtvis gör de inte det i morgon heller. Och då är det inte så dumt att också informera allmänheten.

Ska man verkligen lägga skulden och ansvaret på offret? Nej. Naturligtvis inte. Och det är det ingen som gör heller. Det är alltid gärningsmannens fel att ett brott begås. Aldrig offrets. Men detta faktum förändras inte av att potentiella offer får möjlighet att vara lite mer riskmedvetna.

ANNONS

I en perfekt värld skulle man inte behöva tänka på några risker alls. Där skulle man kunna ta en rejäl fylla och sedan promenera hem med ögonbindel, hela underarmen täckt av rolexklockor och semesterkassan fasttejpad i pannan utan att oroa sig det minsta. Men så perfekt är inte världen.

Och ärligt talat – vad vore egentligen alternativet till att gå ut med varningar? Jo, att polisen undanhöll information och råd som skulle kunna leda till att färre personer utsattes för brott eftersom de inte vill skicka fel signaler eller riskera att någon känner sig skuldbelagd.

Samhällets mål ska självklart vara att alla kriminella skakar galler – eller ännu hellre: att inga brott begås alls. Men fram tills att vi nått dit gör polisen helt rätt i att fortsätta varna när det behövs. Om det förhindrar ett enda rån eller en enda våldtäkt är det värt tusen gånger mer än att någon slipper uppröras över att verkligheten ibland är grym.

ANNONS