Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Försvagad. Delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern visar att förbundskansler Angela Merkels ställning är klart försvagad.

Lars Kriss: Merkel får inte smita ut bakvägen

Angela Merkel får inte göra en Fredrik Reinfeldt: Hålla fast vid sitt öppna hjärta, avgå tätt efter valet och lämna ett förändrat politiskt landskap åt sin efterträdare. Parlamentariskt kaos i Tyskland skulle påverka hela EU.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Resultaten från helgens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern är ingen munter läsning för Merkel. Socialdemokratiska SPD och vänstern i Die Linke tappade förvisso flest väljare, men den som kritiseras hårdast är förbundskanslern.

SPD backade fem procentenheter jämfört med 2011 till 30,6. Vänstern föll lika mycket och stannade på 13,2. Merkels kristdemokrater förlorade i sin tur fyra procentenheter. Med bara 19 procent av väljarna blev CDU omsprungna av Allians för Tyskland, AfD, vars häxbrygd av frihandelsmotstånd och främlingsfientlighet stöddes av 21,4.

Tyskland är inte längre immunt mot högerpopulistiska valframgångar. AfD bildades så sent som 2013, men har vuxit desto snabbare. Partiet fick två miljoner röster och sju mandat i valet till Europarlamentet 2014. I dag är AfD representerat i nio av 16 delstater. Nationella opinionssiffror på 15 procent visar att dörren till förbundsdagen står vidöppen.

Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland är inte bara ett traditionellt vänsterfäste, utan också Merkels hemmaplan. Merkel har aldrig varit en övertygad ideolog. Tvärtom har kemisten från DDR byggt sin karriär på noggrannhet och försiktighet. Hon blev världens mäktigaste kvinna genom att ständigt väga politiska alternativ mot varandra, för att därefter välja den mest logiska vägen. Nu står Die Kanzlerin vid ett nytt vägskäl: Ge vika i flyktingpolitiken eller försvara sin linje.

Merkel, som återvaldes för en tredje mandatperiod 2013 med budskapet ”ni känner mig”, har investerat tungt i Tysklands ”willkommenskultur”. Att som den svenska socialdemokratin plötsligt byta fot är inget alternativ för någon som alltid har undvikit hastiga rörelser. Prästdottern Merkels solidaritet med flyktingar sitter också djupare än i Stefan Löfvens svenska modell.

Men förbundskanslerns ställning är klart försvagad jämfört med för bara ett år sedan. Precis som i Sverige har sexuella övergrepp och terrorhot blivit en del av flyktingdebatten. Merkel pressas inte bara av AfD:s framryckningar, utan också av kritiker som Horst Seehofer, ordförande i CDU:s bayerska systerparti CSU.

Merkel blir CDU/CSU:s kanslerkandidat 2017 om hon bara har orken, men frau Europa kommer att få slåss hårdare än förväntat. När hon på onsdagen talade till förbundsdagen tog hon också kraftigt avstånd från AfD och uppmanade de andra partierna att basera sin politik på fakta.

Delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern bekräftar att AfD inte är ett problem som kan tänkas bort. Om drygt ett år lär EU:s viktigaste medlemsstat ha ett tredje block i förbundsdagen. Det kräver en ansvarsfullare strategi av Merkel, än den Reinfeldt hade när han smet ut bakvägen efter Alliansens valförlust.