Kolsvart dag. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP), har haft en tung inledning på veckan med ministeravgång och brunkolsförsäljning.
Kolsvart dag. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP), har haft en tung inledning på veckan med ministeravgång och brunkolsförsäljning.

Miljöskandalen är tysk

Det är dags att begrava Gustav Fridolins välkända kolbit. Dock är risken stor att ett tjeckiskt kolbolag gräver upp den igen.

ANNONS
|

Efter att Vattenfall presenterat en köpare till sin omstridda kolverksamhet i Tyskland förväntas regeringen godkänna försäljningen. Vad som återstår är en usel affär och en svekdebatt för Miljöpartiet.

Innan valet ville varken Vänsterpartiet och Miljöpartiet sälja, och menade i stället att verksamheten skulle avvecklas. Men Socialdemokraterna vill inte ha med sig brunkolet in i nästa valrörelse. Det är valstrategi som även den mest idealistiska miljöpartist förstår. En successiv avveckling hade varit ett öppet mål för oppositionen i en tid då den gröna omställningen borde vara på agendan.

Sveriges regeringar, oavsett politisk färg, har en historia av dåliga energiaffärer. Både det nederländska energiföretaget Nuon och Vattenfalls tyska brunkolexpansion har varit kostsamma felbedömningar, både penga-, anseende- och framförallt miljömässigt. Regeringen som ägare till Vattenfall misslyckas återigen med både miljömål och att generera vinst till den svenska statskassan. Uppenbart har MP kapitulerat i miljöfrågan och regeringen i sin ägarroll.

ANNONS

Energipolitik handlar om industrins konkurrenskraft och är en förutsättning för ett modernt liv. Med ett hårdnat europeiskt politiskt klimat är det även en viktig del av svensk säkerhetspolitik.

Men energipolitikens främsta konsekvenser handlar om miljöpåverkan. Klimathotet är globalt, men politiken nationell. Tyskland har genom en alldeles för skyndsam avveckling av kärnkraften gjort sig beroende av den miljömässigt sämsta energikällan för sin basförsörjning. Det är en miljöskandal.

Kolet bör stanna i marken. Dessvärre är marken tysk och då är det bara Angela Merkel som kan slänga spaden.

ANNONS