Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Mobil nattjour kan bli bra lösning

Man ska inte behöva åka till akuten i onödan

Från och med 1 september blir det ytterligare en förändring för invånarna i norra Bohuslän när det gäller vård på kvällar och helger. Förhoppningsvis blir nyordningen en stabil lösning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Jourcentral finns nu i Tanumshede kvällstid och på dagtid helger. Nattetid ska det nu finnas en så kallad single responder-bil i stället för en fysisk jourcentral att gå till. Den är bemannad med en sjuksköterska som åker ut till patienterna. Hälso- och sjukvårdnämndens ordförande Ulrik Hammar (L) konstaterar att lösningen med en sjuksköterska i bil kostar hälften av vad en öppen jourcentral på natten skulle kosta.

Sjuksköterskan kan göra undersökningar, till exempel ta EKG. Hen kan behandla i hemmet eller göra bedömningen att patienten måste skickas vidare med ambulans eller vänta tills primärvården öppnar. Beslutet innebär en förstärkning av det existerande konceptet med Samverkande sjukvård i Tanum och Strömstad.

Tanken med att sjukvården kommer till patienterna på natten i stället för tvärtom är god. För de som bor utanför tätorterna blir detta en bättre service än tidigare, då man slipper ta sig med bil in till Strömstad eller Tanumshede. Många äldre som är sjuka har nog inte heller tillgång till bil, eller önskar köra en bil mitt i natten.

Patienterna ska ringa sjukvårdsupplysningen 1177 för att söka vård nattetid. Det är inte sällan telefonkö till sjukvårdsupplysningen, vilket många upplever som mycket irriterande. Här har regionen ett stort ansvar att se till någon svarar inom rimlig tid.

– Vårt mål är att ingen ska behöva åka iväg till Näl i onödan, säger Margareta Fredriksson (L), vice ordförande i Strömstads kommunstyrelse och ordförande i Folkhälsorådet till Bohusläningen.

Nej, det får man verkligen hoppas. Men med en sjuksköterska på plats som kan träffa en patient direkt, blir ju bedömningarna mycket bättre än via telefon. Dessutom kan man förmodligen göra enkla, men adekvata insatser på plats som gör att man slipper ett besök på akuten. Det ska inte vara så att man söker sig till akuten i onödan, på grund av bristande tillgänglighet i primärvården.

Nyordningen ska utvärderas efter februari månad nästa år, då kontraktstiden går ut. Man får hoppas att konceptet blir lyckat för både personal och patienter.