Mobilisera nationellt mot gängkriminaliteten

Vi behöver en mer omfattande nationell mobilisering mot de kriminella gängen.

ANNONS

I helgen sköts en 12-årig flicka till döds i Botkyrka utanför Stockholm. Hon var ute med en kompis och en hund sent på natten och befann sig vid en dygnet runt-öppen bensinmack när en bil plötsligt körde förbi och någon öppnade eld. Flickan dog på platsen. Hon blev ännu ett oskyldigt offer för de kriminella nätverk och rivaliserande gäng som kopplat greppet om områden i städernas utkanter.

Än har polisen inte funnit någon gärningsman men till Sveriges Radio säger Carolina Björnsdotter Paasikivi, chef polisområde Stockholm syd: ”Det finns flera nätverk i Stockholm och i Sverige. Vi har också identifierat 30 personer som är särskilt drivande i de här kretsarna och de jobbar vi ju med att punktmarkera hela tiden” (SR 3/8).

ANNONS

Polisen använder också sina kontakter med den Europeiska polisbyrån, Europol, i jakten på förövarna.

Att kriminella organiserar sig i gäng är inget nytt. Men att gängen bygger på familjeband, etnicitet, ursprung eller önskan att kontrollera en viss plats är det. Likaså att nätverkens brottsliga tentakler når över hela landet eller ut i världen och att det förekommer parallella rättssystem långt bortanför samhällets insyn.

Till följd av denna organiserade brottslighet har flera barn på senare år fått sätta livet till vid uppgörelser där man använt vapen eller bomber.

Situationen är djupt allvarlig och kräver extraordinära insatser från polisens sida. Och man har kommit en bit på väg, som det europeiska polissamarbete Björnsdotter Paasikivi nämner, eller den insats journalisten Johanna Bäckström Lerneby berättar om i sin aktuella bok ”Familjen” (Mondial 2020). I boken skildras en djupt kriminell släkt som under en tid hållit en Göteborgsförort i skräck.

För att försöka stoppa den så kallade familjens framfart har myndigheterna gått samman och arbetar gemensamt för att kartlägga nätverken. Polisen arbetar både på lokal och nationell nivå och använder sig av all den expertis som finns att tillgå.

Sedan 2008 finns också Samverkansrådet och Operativa rådet vilka båda består av representanter från polisen och andra myndigheter som till exempel Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Tullverket. Där analyseras, planeras och fattas beslut om olika aktioner för att komma åt den grova organiserade brottsligheten.

ANNONS

Men allt detta är uppenbarligen inte nog, inte så länge barn dör. Skjutningen i Botkyrka måste bli början på en än mer omfattande nationell mobilisering mot de kriminella gäng som varken respekterar lagen eller oskyldiga människors liv. Det finns ingen annan väg framåt.

ANNONS