Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20200323 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, under en pressträff i riksdagens pressrum i Stockholm. Bild: Jessica Gow/TT

Arvid Åhlund: Moderaterna tänker helt rätt om coronakrisen

Målsättningen måste vara att hålla en i grund och botten frisk ekonomi under armarna

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Eftersom storbankerna inte vill låna ut riksbankspengar till småföretag aviserade regeringen och januaripartierna i fredags ett andra ekonomiskt nödpaket som låter företagen låna direkt av staten.

Totalt handlar det om 125 miljarder kronor – rätt signal, men fortfarande alldeles för klent. SEB spår nu att ekonomin krymper 7 procent i andra kvartalet – svenskt rekord – och att arbetslösheten stiger till 10 procent. Siffrorna kan vara för stora, men de kan också vara för små.

Man kan drömma om slutdatum för smittan eller tycka att Sverige ska driva på för att få andra EU-länder att ändra sina strategier, men det är fantasier. Tyskland har förbjudit folksamlingar på mer än två personer och satt Angela Merkel i karantän. I Spanien ökar sjukfallen nu snabbare än i Italien. Och i USA befinner sig ekonomin redan i en depressiv spiral som kommer att fortplanta sig till Europa via både handeln och börsen.

Regeringen måste vakna och opposition börja sätta press, omgående. Moderaternas paket på måndagen visar att man tänker helt rätt, även om summan (300 miljarder) är i underkant.

M-paketet liknar i viktiga avseenden tyskarnas, som också lanserades på måndagen och uppgår till 356 miljarder euro, motsvarande 3600 miljarder kronor eller 10 procent av BNP. Budgeten utökas med 150 miljarder, en ny riskkapitalfond får 100 miljarder och ytterligare 100 miljarder går till lån. ”Inga tabun gäller”, meddelar finansministern Olaf Scholz.

Den tyska ekonomin är drygt sex gånger större än den svenska; motsvarande siffra här blir runt 500 miljarder kronor och där någonstans bör regeringen lägga ribban. Det skulle innebära en ökning av den statsskulden till ungefär 45 procent av BNP, mycket men fortfarande lågt ur internationellt perspektiv. Tysklands är 60 procent idag, Frankrikes och Storbritanniens långt större.

Vad gäller åtgärderna finns massor att göra. Slopa anståndsräntan för uppskjutna skatteinbetalningar helt. Ta en större del av kostnaden för permitteringar. Frys arbetsgivaravgifter och inför hyreslättnader för Sveriges runt en miljon enmans- och mikroföretag. Slopa det personliga betalningsansvaret. Blir det värre bör riktade nyemissioner och till och med direkta utbetalningar diskuteras. Börjar fastighetsbolagen svaja, finns risk att bankerna gör det också. Dit vill vi inte.

Målsättningen måste vara att hålla en i grund och botten frisk ekonomi under armarna tills Sverige och andra länder fått tillräcklig kontroll över viruset. Det kommer att bli dyrt, både i pengar och genom att en del företag som egentligen inte förtjänar det räddas i farten. Alternativkostnaden är sannolikt stora och svåra ekonomiska, sociala och politiska konvulsioner. Det är värre. Undvik den.