Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Strålande uppfinning. Wi-fi router.

MP skapar onödig strålningsrädsla

Ledare: Trådlösa nätverk har inga kända hälsorisker – ändå motionerar MP om att ta bort nätverk från förskolor.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

På dagens kommunfullmäktigemöte i Munkedal kommer en motion av miljöpartisten Hans-Joachim Isenheim att debatteras. Motionen kräver att trådlösa datornätverk ska förbjudas på dagis och förskolor för barn under fyra år.

Kommunstyrelsens majoritet föreslår att motionen ska avslås, och det med rätta. Isenheim påstår att "larmrapporterna från forskarna" blir fler och fler. Till motionen har han bifogat en debattartikel där professor Lennart Hardell är en av undertecknarna. Hardell är känd som svensk mästare i cancerlarm och har under årtionden varnat för än det ena och än det andra när det gäller strålning och andra saker som han påstår orsakar cancer. För detta har han fått hård kritik av andra forskare för dåligt underbyggda slutsatser. Sedan mitten av 90-talet får han inga forskningsanslag från Cancerfonden (Svenska Dagbladet 2002-09-19 samt Aftonbladet 2002-12-16). 

Tjänstemännen som svarar på motionen konstaterar att kommunen följer de rekommendationer som finns från Strålsäkerhetsmyndigheten och att detta räcker. Det finns inga kända hälsorisker kopplade till trådlösa datornätverk.

Isenheim föreslår också att användningen av mobiltelefoner ska strikt regleras på skolområdet. Både föräldrar och lärare kan nog tycka att det kan behövas, men inte av den orsaken. Den rekommendation som Strålsäkerhetsmyndigheten har i dag när det gäller mobiltelefoner är att använda handsfree när man talar – som en försiktighetsprincip. Alla mobiler som säljs i EU klarar dessutom alla gränsvärden, skriver kommunens tjänstemän i sitt svar.

Isenheim spär på människors fobier och rädslor för något som inte är ett hälsoproblem. Det finns riktiga hälso- och miljöproblem som man kan ägna uppmärksamhet åt istället, som mikroplasterna i haven. Motionen ska kastas i papperskorgen, där den hör hemma.