Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Turbulent. Lysekils kommunfullmäktige.

Någon arbetsordning måste det vara i ett presidium

Häpnadsväckande att KF-ordförande inte följer reglementet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Lysekilspartiets Fredrik Lundqvist blev till slut så frustrerad att han inte kunde fortsätta att ha uppdraget som kommunfullmäktiges förste vice ordförande i Lysekil. Anledningen är att kommunfullmäktiges ordförande Sven-Gunnar Gunnarsson (S) under två år inte har kallat till ett enda möte med andra nämnders och styrelsers presidier.

Hans presidiekollega Richard Åkerman (M) tar det hela med ro och tycker att det räcker med de möten som presidiet har haft med kommunstyrelse och revisorer.

Men det räcker faktiskt inte. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska fullmäktiges presidium ”två gånger årligen sammanträffa med presidierna i styrelsen, nämnderna samt kommunalförbunden”. Det är ganska glasklart.

Enligt Lundqvist har han påtalat detta för Gunnarsson, som då ska ha svarat att han inte vet vad de ska prata om på dessa möten. Ja, det kan ju möjligen vara så. Ett anspråkslöst förslag till dagordningen på dessa möten kan ju vara att man till exempel diskuterar de motioner som håller på att beredas av nämnderna och när dessa kan tänkas vara färdiga för beslut.

Det kan ju vara förtjänstfullt att man vill bespara kommunen utgifter för arvode, kaffe och fikabröd, men tycker man att mötena är onödiga, då är det nog dags ändra i arbetsordningen i stället för att strunta i den. Man kan ju fundera på om det inte var så att mötena faktiskt har ett syfte, eftersom de är inskrivna i arbetsordningen.

Det är tyvärr ofta så att man i företag och kommuner lägger ned ganska mycket arbete på att utforma reglementen, som sedan samlar damm i pärmar. Men när det gäller det högsta beslutande politiska organet i kommunen får man ha lite högre krav än så. Nog borde väl kommunens egna revisorer fundera på om presidiet följer sina egna regler eller ej?

Att sätta sig över arbetsordningen är inte ett föredöme i ledarskap.