Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Karl af Geijerstam: Nej, Alliansen hade ingen fri invandringspolitik

Invandringen var reglerad då och är reglerad nu.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Häromdagen ansåg den flitige debattören Jan Ivarson på debattplats att Moderaterna och Alliansen under de förra regeringsperioderna släppte invandringen fri. Det är en verklighetsbeskrivning som är vanlig i den offentliga debatten just nu, men den historieskrivningen är felaktig.

Både under höger- och vänsterregeringar har invandringen varit reglerad i modern tid. Det var inte så att alla asylsökande eller andra som ansökte om uppehållstillstånd fick stanna under Alliansregeringens tid.

 

 

Under 2006-2014 sökte knappt 350 000 personer asyl i Sverige, under samma period beviljades knappt 173 000 ansökningar. Detta är en förenklad bild av verkligheten, men under hela Alliansregeringens tid avvisades alltså tiotusentals personer varje år. Det är knappast fri invandring.

Däremot har regler förvisso ändrats under det senaste decenniet. Under 2011 gjorde Alliansregeringen upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken. Det var i den uppgörelsen som papperslösa fick rätt till skola och vård. Arbetskraftsinvandringen liberaliserades.

Samma år kom ett EU-direktiv som lade grunden för ett gemensamt ramverk för asyllagstiftningen. Grunderna för att bevilja asyl är alltså lika inom EU, men länder kan välja att ha olika tillämpningar. Nu har Sverige utnyttjat möjligheten som finns i direktivet för att återkalla en persons skyddsstatus och därmed utfärda tillfälliga uppehållstillstånd.

Den svenska migrationspolitiken byggde på gemensamma EU-regler, en skyddad yttre EU-gräns, att Dublinförordningen fungerande och att Schengensamarbetet fungerande. Under flyktingkrisen föll allt detta.

Regelverket var en sak – praktiken var en annan. Nu är det dags att bygga upp ett system och regelverk som fungerar.