Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bästa kompisar. Statsminister Erna Solberg (H) och finansminister Siv Jensen (FRP) leder regeringen i Norge.

Karl af Geijerstam: Norskt läge för svensk politik?

Allt fler moderater höjer rösten för att SD ska bli underlag för en högermajoritet i politiken.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ska Alliansen ta stöd från Sverigedemokraterna för att driva igenom en Alliansbudget igen? Ja, säger Henrik Sundström (M). Nej, säger Johnny Magnusson (M), till Bohusläningen (8/12).

Sundström menar att man ska ta chansen. SD har en gång i riksdagen köpt Alliansens politik rakt av, utan förhandlingar. Det kan man pröva igen.

Läs: M-politiker vill ha dialog med SD

Magnusson är skeptisk. ”Det är totalt meningslöst om man inte kan ersätta den med något bättre” är hans analys. En ny minoritetsregering skulle ersättas av en annan.

Men Magnusson lämnar ändå en öppning. ”Den dagen då SD är med i spelet på allvar kommer väl också, titta på Norge och Danmark. Men det är inte nu.”

I Norge ingår Fremskrittspartiet i regeringen under ledning av Høyre. Kristelig Folkparti och norska Venstre har samma parlamentariska position som Vänsterpartiet har i svensk politik. De är inte med i regeringen, men bildar regeringsunderlag. I Danmark spelar Dansk Folkeparti denna roll. Danska Venstre har fram till nyligen ensamt bildat regering. Liberal Alliance och De Konservative är numera också med i regeringen. Men Dansk Folkeparti har uttalat att partiet har mer inflytande som regeringsunderlag än som regeringsmedlem och har valt att inte ta regeringsansvar.

I våra grannländer har alltså partier med Sverigedemokraternas politiska åsikter inflytande över den förda regeringspolitiken. Bland annat beror det på att det på högerkanten finns små skillnader i syn på migration och asylpolitik. Under Anna Kinberg Batras ledning har skillnaderna mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna på denna fråga minskat betydligt.

Men ytterligare förändringar kan ske före 2018 års val, som kan förändra den politiska spelplanen. Om EU-kommissionens politiska strategi för migration blir verklighet, kommer alla tunga policybeslut om migration att flyttas från den nationella politiska nivån. Kontroll av yttre gränser, asylregler, asylmottagning, avvisningsprocedurer – allt ska samlas till vad kommissionen beskriver som en human, rättvis, koherent och effektiv europeisk asylpolitik.

Om migrationen faller som politisk stötesten på svensk nivå och Moderaterna och Sverigedemokraterna samlar över 40 procent i 2018 års val, då kan en norsk eller dansk situation vara närmare än vad man tror.

Men skulle Anna Kinberg Batra bli statsminister med Sverigedemokraterna som röstunderlag eller koalitionspartner, så försvinner ju inte problemen med att regera. Fråga bara Erna Solberg och Lars Løkke Rasmussen. Det var miljöpolitiken, respektive skattepolitiken som har vållat politiska bekymmer för dem, inte migrationen. Minoritetsregerande är alltid en svår situation, vare sig det är från höger eller vänster.