Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Polischef. Anders Thornberg som ny rikspolischef är ett bra val. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelar under en presskonferens på Rosenbad att regeringen har utsett SÄPO:s Anders Thornberg.

Karin Pihl: Nu är det bara att kavla upp ärmarna

Karin Pihl: Polisen måste utveckla nya metoder för att stoppa gängkriminaliteten

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Nyheten att rikspolischefen Dan Eliasson lämnar sin post och blir generalsekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap slog ner som en bomb under onsdagen. Många tyckte att det var på tiden. Eliasson har under sin tid som chef för Polismyndigheten kritiserats hårt, inte minst av den egna yrkeskåren.

På torsdag vid lunchtid stod det klart att Anders Thornberg tar över som ny rikspolischef. Det är ett bra val. Thornberg är polis i grunden, och har sedan 2012 varit generaldirektör för Säkerhetspolisen.

Nu vilar ett stort ansvar på Thornbergs axlar. Här är fyra saker den nya polischefen måste ta itu med.

För det första måste avhoppen minska. Polisen tappar fler medarbetare än vad man lyckas nyanställa. Nettominskningen bidrar givetvis starkt till att polisen inte klarar av att hinna med att utreda grova brott. Polisförbundet pekar på att lönen är en avgörande faktor – medianlönen för en polis är drygt 25 000 kronor i månaden. Det är på tok för lite. Den nya rikspolischefen måste gå facket tillmötes och sätta press på regeringen.

För det andra måste polisarbetet bli mer effektivt. Efter omorganiseringen som inleddes 2015 har effektiviteten minskat, trots att syftet med den nya organisationen var det motsatta. Thornberg bör se över rutiner i administration och planering för att öka effektiviteten.

För det tredje måste Polisen utveckla nya metoder för att stoppa gängkriminaliteten. Här finns internationella lärdomar att dra. En metod som visat sig framgångsrik är den strategi som använts av polisen i New York, med nolltolerans mot småbrott. Eftersom tunga kriminella ofta börjar sin bana som knarklangare eller ficktjuvar är det avgörande att fånga upp och hantera dessa individer. Dessutom är det viktigt att värna en trygg miljö, och motverka ordningsstörningar som skadegörelse och tiggeri.

För det fjärde måste samarbetet mellan andra myndigheter bli bättre. Att lämna över visst arbete på andra myndigheter frigör resurser. Att polisen har hand om bortsprungna djur är exempelvis slöseri med tid. Därför är det bra att länsstyrelserna tar över denna uppgift från och med i sommar. Möjligheten att lägga över liknande uppgifter på andra instanser bör ses över.

Thornberg tillträder som ny rikspolischef i mitten av februari. Det är bara att kavla upp ärmarna.