Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Samarbetsklimat som är sådär. Finansminister Magdalena Andersson (S) har lagt börda efter börda på små och medelstora företag.

Nu har till och med MP fått nog av skattehöjningar

"Till skillnad från S har MP en skamgräns i skattepolitiken"

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Miljöpartiet säger nej till Socialdemokraternas förslag till försämrade 3:12-regler. Till skillnad från S har MP en skamgräns i skattepolitiken. Finansminister Magdalena Andersson saknar alla spärrar när det kommer till att klämma åt jobb och företagande. Än så länge har hon höjt arbetsgivaravgifterna för unga, försämrat rut- och rot-avdragen, vänt 180 grader om beskattning av solel och försökt införa vägslitageavgifter.

Börda efter börda har lagts på små och medelstora företag. Och regeringens skattehöjarlinje tycks ha fått omedelbara konsekvenser. Trots högkonjunktur och bostadsbrist ökade antalet konkurser i byggbranschen med 17 procent under årets två första månader. Här finns en direkt koppling till det minskade rot-avdraget.

Nästan lika illa är läget i rut- sektorn. Fler hemtjänstföretag märker att kunderna slår i taket för avdrag. Svarta jobb som tidigare blev vita blir återigen svarta.

Denna hastiga inbromsning av framtidsoptimism bland småföretagen beror inte på konjunkturen eller på bristande arbetsmoral. Tvärtom uppger många företagare att man vill anställa fler om anställningskostnaderna blir lägre.

Men regeringen har medvetet valt att se rot och rut som generösa subventioner för villaägarna, snarare än en källa till fler jobb. Därför är det välkommet att Rasmus Ling, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, äntligen säger stopp och belägg till finansministern.

Magdalena Anderssons föreslagna försämringar av 3:12-reglerna innebär höjda lönekrav för att kunna ta ut kapitalbeskattade inkomster, och en sänkning av beloppet som får tas ut som inkomst av kapital från 160 000 till 100 000 kronor.

Det är socialdemokratisk skattehöjarpolitik när den är som allra sämst. Reformen slår mot driftighet, de minsta företagen och den kämpade landsbygd som statsminister Stefan Löfven nyligen lade en arbetsvecka på att fjäska inför.

Sverige behöver en mer likvärdig beskattning av lönearbete och inkomst av kapital. Det kräver inkomskattelättnader som får upp sysselsättningstalen, inte att regeringen klämmer åt hantverkare som kämpar för att få ihop plus och minus.

Miljöpartiets senaste två år har präglats av bakslag och att man har behandlats som en lydhund till S. Det var hög tid för de gröna att skälla tillbaka.