Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Svala relationer. Angela Merkel rustar upp försvaret som reaktion på Vladimir Putins aggressiva politik.

Sofia Nerbrand: Nu rustar Merkel upp

Tyskland kan inte luta sig helt och hållet på USA.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Tyskland är Europas hjärta. Landet håller liv i Europas ekonomi och politik. Under det senaste decenniet har vi sett ett tyskt ekonomiskt mirakel: Arbetslösheten har sjunkit från 11 till 5 procent. Sedan 2005 har sysselsättningen ökat med 2,5 miljoner jobb – nära åtta av tio tyskar arbetar idag.

Reallönerna har varit stabila, men lönespridningen har ökat. Sysselsättningen har framför allt ökat genom att fler så kallade enkla jobb har skapats. Det är framför allt kvinnor som börjat arbeta, och de är nöjda och glada över detta. Sverige och övriga Europa borde ta lärdom av de arbetsmarknadsreformer som genomfördes i Tyskland och lade grunden till den höga tillväxten.

EU är fortfarande världens största ekonomi, men unionen dras med stora problem på grund av Brexit, eurokris och politisk oenighet. I detta läge har Tysklands förbundskansler Angela Merkel fått en nyckelroll, dels som regeringschef i ett land vars ekonomi tuffar på bra, dels som pragmatisk ålderskvinna bland Europas ledare.

Men Merkels ställning har försvagats av att hon öppnade sitt hjärta 2016. I det egna landet kritiseras hon för en alltför generös flyktingpolitik. Såväl höger- som vänsterextremismen vinner mark, och det tämligen nya främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland vinner allt fler sympatisörer. Det är val i Tyskland i september nästa år och den politiska spelplanen kommer då att ritas om. I dag styr en storkoalition bestående av kristdemokrater och socialdemokrater, och båda partier har tappat i opinionen.

Även i EU har Merkels aktier fallit i värde sedan många länder blev irriterade över att hon släppte in en miljon flyktingar under förra året utan att konsultera de övriga medlemmarna. Ändå är Tyskland ett land att räkna med.

Tyskland är den största ekonomin i Europa, och om Storbritannien lämnar EU kommer Tyskland att få en ännu viktigare roll. Merkel flyttade också fram positionerna på det säkerhetspolitiska området när hon häromdagen deklarerade att landets försvarsutgifter ska ökas med astronomiska 180 miljarder kronor per år för att komma upp till två procent av BNP.

Anledningen är Putins aggressiva Ryssland och att Europa inte kan luta sig helt och håller på USA för sin fred och säkerhet.

Mycket talar för att tre kvinnor kommer att ha avgörande makt över politiken i väst under kommande år: Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Hillary Clinton. De är kända för att vara kompetenta realpolitiker. I en uppskruvad tid bådar det gott.

Vladimir Putin, den franska högerpopulisten Marine Le Pen och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer nämligen att höja pulsen även hos den mest avslappnade personen.

Det är av yttersta vikt att blodomloppet – kommunikation, handel, ekonomi – fungerar i världen. EU, och dess hjärta, spelar här en nyckelroll. Men inte ens Tyskland skulle vara immunt mot blodtryckshöjande händelser som att Donald Trump eller Marine Le Pen blir president eller att IS slår till med full kraft i Berlin. Alla hjärtan kan drabbas av infarkt.