Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Krogliv. Regeringens förslag om att förbjuda rökning på uteserveringar bygger på ren och skär moralism.

Malin Lernfelt: Nu slår glädjedödarna till igen!

Malin Lernfelt: Lagen är baserad på ren och skär moralism.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ibland försöker vi i Sverige låtsas som om vi frigjort oss från bondementalitet och sosseri och att våra storstäder numera är lika härligt kosmopolitiska och levande som Rom, Paris eller Barcelona. Så är det naturligtvis inte. Sverige är lika fullt av vuxenbarn, fyrkantiga storebrorspolitiker och navelskåderi som någonsin tidigare. Det finns alltid någon däruppe som vet bättre än den enskilda individen. Går det att krångla till saker med lagar, regler och förbud så gör man det.

I byråkratnoblessens ögon är människor inte kapabla att själva bestämma över vad de vill äta eller dricka eller på vilket sätt de roar sig.

Lagstiftarens intention tycks vara att vi inte ska roa oss alls.

Läs också: Uppgifter: Rökning förbjuds på uteserveringar

Medan man i städer från Oslo (som har samma klimat som Sverige) till Madrid kan sitta på uteserveringar och njuta av ett glas vin och folkliv året om är det ofta tvärstopp här. Krögare tvingas varje höst riva sina uteserveringar vare sig de vill eller inte. Oavsett årstid krävs alltid särskilt tillstånd för uteservering, och politiker försöker till och med reglera när parasollen ska vara upp- och nedfällda. I Sverige får man inte heller servera alkohol om man inte samtidigt erbjuder lagad mat.

Vinbarer utan degig pasta är lika med världens undergång. Likaså om någon skulle ha picknick med medhavd öl i fel park. Då kommer länsman.

Det senaste lagförslaget från glädjedödareliten gäller förbud mot rökning på uteserveringar. Den rödgröna regeringen har länge propagerat för just detta och från och med nästa år blir det troligtvis verklighet.

Lagen är baserad på ren och skär moralism. Till skillnad från när rökförbud inomhus på krogen infördes finns här inga hälsovinster för personal och andra gäster att tala om. Att passiv rökning utomhus skulle vara skadligt finns det inga vetenskapliga belägg för.

Läs också: "Kommer nog bli en del gnäll med förbud"

Det vanligast förekommande argumentet för förbudet är ”jag vill slippa känna lukten av cigarettrök”. Jaha? Det finns väldigt många saker människor i allmänhet skulle slippa när de befinner sig på krogen. Till exempel folk som inte har vett att prata i normal ton, badar i migränframkallande parfym eller är märkbart påverkade.

Men att i offentligheten förbjuda varje form av mänskligt beteende som någon inte uppskattar är helt orimligt. Människor måste tillåtas bestämma själva om man i njutningssyfte vill utsätta sin kropp för saker som alkohol, tobak, parfym eller extra stor kebabpizza. Krögare bör på egen hand få avgöra om deras gäster ska tillåtas röka på uteserveringen.

Upplever någon sig störd av bordsgrannen på krogen går det ofta att lösa genom mellanmänsklig interaktion. I alla fall borde det göra det.

Läs också: Därför ska rökningen bort från uteserveringarna

Men kanske är det så att vi svenskar är så erbarmligt byråkratstyrda, konflikträdda och gnälliga att det bara är att acceptera att vårt land, och kanske särskilt nöjeslivet, för alltid kommer att vara ett sossefierat vuxendagis. Det vore i så fall oändligt trist.