Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Partiledare. Kan Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor bli en naturlig hemvist för konservativa väljare?

Svend Dahl: Nu står striden om de konservativa väljarna

Om man endast vistats i Kommentatorsköping, beläget på landets ledarsidor, skulle man kunna tro att 2015 är året då Kristdemokraterna slutligen blir det största borgerliga partiet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Sällan har det talats så mycket om de konservativa väljarna. En stor del av väljarkåren längtar efter ett parti som kombinerar ökade försvarsanslag och en restriktivare migrationspolitik med motstånd mot pappamånader, är bilden som målats upp.

Och sällan har borgerliga debattörer varit så rörande överens om att KD, med Ebba Busch Thor som ledare, är partiet som är bäst lämpat att ta sig an utmaningen. Allt detta medan KD i opinionsmätningarna legat kvar ungefär där man brukar ligga mellan valen, det vill säga strax under riksdagsspärren.

Det kan tyckas paradoxalt att det parti som vill vara känt för att värna ”verklighetens folk” mot olika eliter har sina främsta anhängare bland människor med tillgång till några av landets viktigaste opinionsbildande plattformar. Samtidigt har Moderaternas rörelse mot mitten lämnat den konservativa nischen i svensk politik öppen. Enligt en undersökning från Demoskop häromåret handlar det om 14 procent av väljarkåren som beskriver sig själva som konservativa. En del av dessa väljare har troligen sökt sig till Sverigedemokraterna, medan andra av tradition stannat kvar hos M.

Utmaningen för Ebba Busch Thor, när hon håller sitt första partiledartal i Almedalen, är att fånga in denna opinion, och göra de konservativa profilfrågorna så viktiga att de avgör hur väljarna röstar. Inget tyder emellertid på att det skulle vara en enkel uppgift.

Dilemmat kan illustreras med frågan om föräldraförsäkringens utformning.

I väljarkåren finns ett stort motstånd mot en individualisering. Men inte ens i förra årets valrörelse, som präglades av Feministiskt Initiativs närvaro i debatten, hade frågan någon större betydelse för hur människor röstade. Samma sak gäller försvarspolitiken, som trots rysk aggressivitet, inte heller påverkade väljarnas beteende. Det mesta tyder däremot på att invandring kommer att bli en allt viktigare fråga. Om KD väljer att profilera sig genom en mer restriktiv politik konfronteras man emellertid med Sverigedemokraterna, vars grepp om den invandringskritiska opinionen lär vara svårt att bryta. Dessutom försöker även SD i allt större utsträckning framställa sig som ett allmänt konservativt parti, exempelvis genom motstånd mot en tredje pappamånad.

Utan tvivel finns det en konservativ nisch i svensk politik. I takt med att samhället överlag blir allt mer liberalt, exempelvis sett till andelen väljare som ser sig som feminister, är det dessutom möjligt att de konservativa värderingsfrågorna blir viktigare för en del väljare.

Frågan är bara om Kristdemokraterna kan bli partiet som drar fördel av en sådan utveckling, eller om försöket kommer ett par år för sent?