Kärnkraft. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) lanserade ett "kraftpaket” för elförsörjningen i mitten av juni.
Kärnkraft. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) lanserade ett "kraftpaket” för elförsörjningen i mitten av juni. Bild: Lars Schröder/TT

Joakim Broman: Om S och C menar allvar bör de ändra kärnkraftslagen

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har öppnat för ny kärnkraft. Men de fortsätter att ta frågan som gisslan.

ANNONS

Det var en tydlig vändning som signalerades när klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khasahayar Farmanbar (båda S) presenterade sitt så kallade kraftpaket för elförsörjningen häromveckan (21/6). Från att ha benämnt kärnkraften som något dyrt och förlegat pratade ministrarna plötsligt om dess betydelse i det framtida energisystemet.. Regeringen hade också gett Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram föreskrifter för små, modulära reaktorer (SMR).

Men seriositeten i förslagen kan ifrågasättas. Har S verkligen svängt kring kärnkraften eller vill man bara neutralisera frågeställningen inför valet, för att slippa stå till svars för skyhöga elräkningar och kritik från basindustrin? (I veckan tangerade elpriset 5 kr/kWh, vilket motsvarar 75 000-90 000 kr i årspris för en normal villa.)

ANNONS

Tyvärr har frågetecknen bara växt sig större sedan ministrarnas pressträff. Den 28 juni meddelade statliga energibolaget Vattenfall att man startar en förstudie om att bygga nya, mindre reaktorer vid kärnkraftverket i Ringhals.

För att sådana ska kunna byggas krävs lagändringar. Företrädare för såväl Socialdemokraterna som Centerpartiet har under lång tid hävdat att det är "fritt fram att bygga ny kärnkraft”. Så står det faktiskt fortfarande ordagrant på S hemsida. Men det är helt felaktigt. Det är bara befintliga kärnkraftsföretag som får bygga nya reaktorer, bara på de platser där sådana finns idag och bara för att ersätta reaktorer som då tas ur drift. Knappast "fritt fram”, alltså.

Ändå vägrar Farmanbar att driva igenom en lagändring. "Om [de blocköverskridande energisamtalen] inte kommer fram till något, då får vi ta ställning till hur vi gör", säger Farmanbar till Dagens industri (30/6). Det säger något om hur Socialdemokraterna ser på frågan. Energiministern välkomnar Vattenfalls utspel, men vill inte lova något om han inte samtidigt kan få till en ny, blocköverskridande energiöverenskommelse.

Det är precis så Centerpartiet också agerat. C-ledaren Annie Lööf har öppnat upp för att tillåta ny kärnkraft, men bara inom ramen för en bred uppgörelse. Annars kan C nämligen inte förhandla till sig förmåner för de egna favoriterna bland kraftslagen.

ANNONS

Det är samma typ av politisering av energifrågorna som varit problemet under allt för lång tid. Om Socialdemokraterna och Centerpartiet verkligen förstått vilken roll kärnkraften spelar i energisystemet så bör de medverka till en lagändring, inte försöka hålla andra gisslan. Ändra lagen och tillåt nya reaktorer, och hitta sedan andra frågor att bråka om.

ANNONS