Kvinna håller ett graviditetstest.
För att säkra tillgången till säkra aborter har flera länder gjort regeländringar under pandemin. Bild: Gorm Kallestad

Pandemin kan ge oss en bättre abortvård

Att kvinnor ges ökad möjlighet att styra över sin vård kan knappast ses som negativt.

ANNONS

“Det finns ingen medicinsk anledning till att komma in på kliniken för att svälja det där pillret,” säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio. Hon är en av forskarna bakom en studie som kartlagt hur tillgången till abort påverkats i europa till följd av coronapandemin.

I pandemins tidiga skede, redan i mars, beslutade brittiska regeringen att tillfälligt tillåta tidiga medicinska aborter, utan att kvinnan först gör ett fysiskt läkarbesök. Efter en konsultation på distans levereras pillren direkt till dörren – och kvinnan tar dem själv, i hemmets trygga vrå istället för på klinik. Ytterligare sex länder i europa har genomfört liknande lösningar.

ANNONS

I Sverige har möjligheten till abort tack och lov inte påverkats av pandemin, men kanske bör vi ändå överväga att slopa kravet på att svälja abortpiller på klinik – inte bara som tillfällig åtgärd, utan permanent.

En medicinsk abort består av två steg – ett första piller som gör att graviditetshormonerna sjunker, följt av ett andra som ska tas 24-72 timmar senare som får livmodern att dra ihop sig så graviditeten blöder ut. Den första tabletten måste idag intas på sjukhus, enligt den svenska abortlagen, men det andra pillret får skickas med och tas hemma. År 2019 utgjorde den typen av hemaborter 81 procent av alla aborter som genomfördes i Sverige före vecka 9. Enligt Socialstyrelsens siffror är det också så tidigt i graviditeten som majoriteten av aborter genomförs – 2019 skedde 85 procent av aborterna innan vecka 9.

Mycket tyder på riskerna med att tillåta att hela aborten utförs hemma är små – Världshälsoorganisationen, WHO, bedömer att det är säkert i graviditetens första trimester. Medicinska aborter är överlag väldigt säkra, och när de utförs tidigt är de förknippade med få komplikationer. Siffror från Storbritannien verkar bekräfta den bilden. Statistiken från brittiska hälsomyndigheten från tiden mellan april och juni, efter att förändringarna trätt i kraft, rapporterades det bara en enda allvarlig komplikation i England och Wales till följd av en abort där båda pillren togs hemma – under samma period utfördes där över tjugotusen sådana aborter.

ANNONS

Abortprocessen bör inte vara krångligare än nödvändigt. Med distansbedömningar kan det bli enklare att snabbt få tid – och när receptet väl är utskrivet kan kvinnan ta pillret när det passar, även på kvällar och helger. Hon blir inte lika beroende av vårdens arbetstider. Att kvinnor ges ökad möjlighet att styra över sin vård kan knappast ses som negativt. Det skulle också innebära en välbehövd avlastning för vården att slippa övervaka patienter som sväljer ett piller.

Pandemin har lett till att gamla sanningar omprövats. Det ger lärdomar som nu bör få visa vägen till framtidens abortvård.

ANNONS