Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnson. Hur ska han spela den boll som David Cameron har passat till honom?

Karl af Geijerstam: Populisten Johnson måste ta sitt ansvar

Ledare: Boris Johnson vill plocka russin ur en kaka som han inte kan få.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Efter lämna-sidans seger i torsdagens folkomröstning aviserade Storbritanniens preminärminister David Cameron att han lämnar politiken i höst. Han meddelade också att han inte tänker påbörja processen med att ta Storbritannien ut ur EU. Det får bli hans efterträdares uppgift.

I helgen blev en läsarkommentar i The Guardian flitigt diskuterad. Kommentaren menade att detta var ett genidrag av Cameron. Genom att lämna bollen till en efterträdare behöver inte Cameron ta det politiska ansvaret för de negativa konsekvenserna av en Brexit. I praktiken är bollen passad till Boris Johnson som stod i ledningen för lämna-kampanjen och samtidigt är en het kandidat för att ta över Torie-partiet.

Men vill och kan den populistiske Boris Johnson verkligen på riktigt förklara och försvara för de brittiska väljarna att det inte automatiskt kommer att regna miljoner med pund över den brittiska sjukvården bara för att landet kommer att välja EU? Kan han kompensera Skottland och Cornwall som kommer att förlora mängder med EU-bidrag? Det kommer han inte att kunna göra, menade kommentorn.

Johnson själv skrev en debattartikel i The Telegraph där han återigen upprepade att Storbritannien fortsatt kan utnyttja EU:s alla fördelar som den inre marknaden, men att landet nu inte behöver lyda under EU:s lagstiftning. Men denna politik, att plocka russinen ur EU-kakan, kommer förmodligen inte att lyckas. Entusiasmen för speciallösningar bland de övriga länderna är måttlig. En europeisk snårskog av specialavtal om handel, tjänster och rörlighet för arbetskraft är inte effektivt eller demokratiskt.

Johnson sitter fast i folkomröstningens kniptång. Folket har sagt att en Brexit ska genomföras och det är parlamentets uppgift att få det gjort. Men där finns ingen majoritet för detta. Johnson och övriga lämna-kampanjare vill ha en långsam övergång med specialregler. Övriga EU-ledare vill se en snabb process enligt regelboken.

Vill Boris Johnson ta över ledarskapet över partiet och landet, måste han också ta ansvar för konsekvenserna av sin egen populistiska politik. Frågan är om han kan och vill detta. När han lämnade sitt hem på fredagsförmiddagen buades han ut och såg verkligen inte ut som en segrare. Till slut kanske det visar sig att det faktiskt var han som förlorade.

 

Läs också: Ska detta sluta återigen med skyttegravar?