Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Inget att återvända till. Det är inte rimligt att tänka sig att flyktingarna från Syrien kan återvända till ett ruinlandskap under ledning av Bashar al-Assad.

Karl af Geijerstam: Putins present: en ruinhög

Bashar al-Assad går mot seger i Aleppo. Men vad har han vunnit?

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

"Du ville ha ruinerna, inte folket, eller hur?" Det är bildtexten till en satirteckning av Patrick Chappatte i New York Times. Teckningen visar Vladimir Putin med jultomteluva som ger ruinerna av staden Aleppo, i ett paket som droppar av blod, till Bashar al-Assad.

Det är tyvärr en träffande beskrivning av läget. Syriens regeringsstyrkor håller på att erövra de sista delarna av Aleppo som låg i oppositionens händer. Efter en period med intensiva bombningar är man nu inne i slutfasen. Under måndagen uttalade Syriska människorättsobservatoriet att slaget om Aleppo i princip är över.

Tidningarnas telegrambyrå har haft kontakt 28-åriga Monther Etaky i stadsdelen Saif al-Dawla. Eftersom han greps år 2012 i samband med protester mot Assadregimen har inget hopp om att han ska kunna överlämna sig fredligt och behålla livet. "Vi väntar på döden", skriver han till TT. Oppositionen varnar för att Assadregimen ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar av unga män som lämnat rebellkontrollerade områden. Det är inte omöjligt att scener liknande de som utspelade sig i Srebrenica utspelar sig just nu.

Så är läget, fem år efter att inbördeskriget startade i Syrien. Diktatorn Bashar al-Assad har snart åter kontroll över landets största stad. Vid inbördeskrigets start hade staden över två miljoner invånare. Stora delar av staden är nu bara ruiner. Den gamla stadskärnan, ett av Unescos världsarv, har skadats svårt.

Det tragiska är att Assad verkar gå mot en viktig delseger. Kanske går han också mot en total seger. Syrienkriget kan därför också bli en seger för Ryssland.

"Ryssland talar ett dubbelspråk, ett sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen", sade den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault under måndagen i Bryssel.

Margot Wallström konstaterar att Kina och Ryssland har blockerat insatser under FN:s flagg. Donald Trump säger sig vilja prioritera kampen mot IS och vill ha goda relationer med Ryssland. Flyktingkrisen har skapat stora konflikter inom Europeiska Unionen.

Allt detta passar Ryssland utmärkt. Ett splittrat EU och ett isolationistiskt USA har inte agerat militärt. Kriget har fortsatt och Assad har nu konsoliderat sin maktbas. Större delen av oppositionen till Assad är antingen på flykt – eller döda. För att Assadregimen ska falla krävs det att EU och USA samlar sig kring en gemensam politisk och militär lösning. Nu är vi långt ifrån en sådan situation.

Stora delar av landets städer är ruiner. För flyktingarna från Syrien kommer det inte att finnas något att återvända till. EU och Syriens grannländer måste därför ta itu med uppgiften att fem miljoner människor som har flytt landet måste bygga ett nytt liv. För dessa flyktingar måste de demokratiska länderna i världen samla sig om en strategi. Det är en moralisk fråga, men också en i grunden konkret och praktisk. Hus och skolor måste byggas, kanske framför allt i Libanon och Jordanien. Men även i Europa, USA, Kanada och många andra länder.

Flyktingarna kan inte ses som en het potatis som ska bollas runt länder. För varje familj som startar ett nytt liv någon annanstans är en förlust för al-Assad. Människor skapar tillväxt och välstånd. Det gör inte ruiner. Och det är ruiner som al-Assad har kvar. Ryssland å sin sida, har en strategiskt viktig flottbas. Putins julklapp till al-Assad är framförallt en julklapp till Putin själv.