Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ilmar Reepalu.

Lars Kriss: Reepalu-utredningen är ett sjunkande skepp

Det saknas riksdagsmajoritet för vinsttak i välfärden. Alliansen gör rätt som kräver att Reepalu-utredningen läggs ned.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ilmar Reepalu ska se över om skattemedel används till den verksamhet de är avsedda till. Utredningen tillsattes för att få Vänsterpartiet att sitta still i budgetbåten, men har blivit ett sjunkande skepp för Socialdemokraterna.

Förslagen som läckt ut kan sammanfattas med tre ord: Förbjuda, reglera, kontrollera. Patienternas egenmakt ska försämras. Hur mycket vinst ett välfärdsföretag får göra ska bestämmas av staten. Det är en ideologiskt motiverad tillbakarullning av valfriheten, helt utan stöd i opinionen.

Utredningens egen expert, företagsekonomen Joachim Landström vid Uppsala universitet, förklarade i veckan att ett vinsttak under 10 procent vore förödande. ”Det blir i praktiken ett förstatligande av företagen i välfärdssektorn”, konstaterar han. (DN 12/9)

Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, gör en liknande bedömning. Stensmyren hänvisar till regeln om oavsiktliga konsekvenser. Viljan att klämma åt bidragsfuskande assistansföretag har dragits för långt. Nyckfullt satta vinsttak minskar incitamenten att utveckla vården (Dagens Samhälle 14/9).

På vilket sätt gynnas kvaliteten av sämre valfrihet? Varken riksdagen, väljarna, experten eller läkarna ser fördelarna med att lägga en död hand över välfärdsbolagen. Två månader innan Reepalu-utredningen ska läggas fram kan inte ens statsminister Stefan Löfven svara på frågan.

Att regeringen drar tillbaka utredningen innan den blir klar är osannolikt. S lär tacka Ilmar Reepalu för ett hyggligt utfört arbete och säga att man lyssnar på rekommendationerna. Därefter kommer kravet på vinsttak skickas till arkivet, för att undvika en pinsam förlust i riksdagen.

Alliansens höjda tonläge är dock en påminnelse om det parlamentariska läget. Regeringens välfärdspolitiska spel för galleriet har nått vägs ände.