Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunal uppgift. Lokala politiker får inte missa att fylla hålen i gatan.
Kommunal uppgift. Lokala politiker får inte missa att fylla hålen i gatan.

Joakim Rönnbäck: Reformer behövs - också i lokalpolitiken

Joakim Rönnbäck: Lokal politik belönar lösningsorienterade beslutsfattare av ett annat snitt än rikspolitik.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 22 september. Med glosor som regeringsunderlag och talmansrunda riktas nu uppmärksamheten mot rikspolitiken. När en ny regering tillträder och hur den kommer att se ut är viktiga frågor. Men kanske borde eftervalsdebattens förhoppningar sättas till lokal nivå. Oavsett regeringsunderlag i riket fortsätter mycket av vardagen att bestämmas där.

Många politiska förslag har på senare år handlat om att föra över ansvar från kommuner och landsting till staten. Tilltron till lokala variationer är låg – förslag läggs om att förstatliga lokala kompetenser, eller att som minst reglera dem en vända till.

Samtidigt slutar valet till riksdagen på ungefär samma sätt för tredje gången: Inget block har vunnit majoritet och regeringsmakten ser ut att bli ett snäpp svagare. 2010 tappade Alliansregeringen farten i reformarbetet och sköts ned i viktiga frågor. 2014 tillträdde en rödgrön regering men misslyckades med att få igenom sin första budget.

Vad effekterna av valet 2018 blir återstår att se. Men lite talar för en snar återgång till den reformanda som har kännetecknat svensk politik innan de låsta valresultaten staplats på varandra.

Samtidigt behöver problem fortsätta lösas. På 2000-talet handlar politiken ofta om frågor kopplade till globala krafter: hit hör klimatfrågan, långväga flyktingströmmar och snabb ekonomisk omvandling.

Nu finns skäl att lyssna på de samhällsvetare som argumenterar för att det finns förutsättningar för att arbeta med oväntat mycket av detta på lokal nivå.

Lokal politik belönar lösningsorienterade beslutsfattare av ett annat snitt än rikspolitik. Denna politikertyp förminskas i svensk politik ofta till någon som ska söka projektpengar och på något slösaktigt sätt agera pr-konsult för den egna socknen. Men här finns också en betydande politisk makt. Dessutom i för väljarna viktiga frågor som vård, skola, omsorg, stadsplanering och trygghet.

Lokala partier har i år gått framåt i lokala val i exempelvis Västernorrland, Göteborg, Lund och Norrbotten. De illustrerar missnöje med de traditionella partierna på flera av dessa områden. Väljarnas dom i brännande frågor om sjukvård på landsbygden eller lokal infrastruktur har på så sätt varit mer tydlig än för Transportstyrelseskandalen eller flytten av Nordeas huvudkontor till Finland.

Den amerikanske statsvetaren Benjamin R Barber har skrivit att en lokalpolitiker som ser ett hål i gatan gör bäst i att se till att det fylls. Därför utmärks framgångsrika lokala ledare över hela världen av att de är pragmatiska och lösningsorienterade.

Barber förutspådde därför en maktförskjutning där världens stora frågor skulle gå från att lösas av premiärministrar till gränsöverskridande sammanslutningar av borgmästare i större städer.

Hur det är med den saken återstår att se. Men med en trög och osäker rikspolitik bör lokalt ledarskap efterlysas. De kommunstyrelseordföranden som träder fram för en fortsatt reformpolitik bör därför välkomnas. I höst bör uppmärksamheten också riktas mot lokalpolitiken.