Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Ida Arnstedt: Regeringen blundar för kompetensutvisningarna

Trots regeringens löfte om att stoppa kompetensutvisningarna fortsätter de.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

De flesta kommer nog inte ihåg Tayyab Shabab. Tayyab kom till Sverige för att läsa en masterutbildning inom datavetenskap och fick kort efter examen ett arbete här. Tre år senare kom utvisningsbeslutet. Varför? Hans första arbetsgivare hade missat att ansluta honom till deras tjänstepensionsavtal. Det här skedde i mitten av 2017 och blev en symbol för alla de kompetensutvisningar som än idag sker. Tre år efter hans uppmärksammade fall utvisas fortfarande högutbildade personer på grund av bagatellartade misstag från arbetsgivarens sida.

Sverige är ett litet land i utkanten av Europa, men trots det är flertalet branscher viktiga aktörer på en internationell arena. För att kunna fortsätta att konkurrera med länder som USA, Storbritannien och Tyskland är det avgörande att svenska företag har rätt kompetens på rätt plats. Många företag är helt beroende av att kunna rekrytera och behålla utländsk personal för att expandera och konkurrera på en global marknad.

Små och oavsiktliga misstag kring anställningsvillkoren från arbetsgivarens sida kan ge förödande konsekvenser för den enskilda anställda med arbetstillstånd. I flera fall har det även tagit år för Migrationsverket att uppdaga misstaget, de anställda har hunnit bli en viktig del av företaget, men också skapat sig ett liv med vänner och familj i landet. Många arbetsgivare har försökt att rätta till misstagen i efterhand i hopp om att få behålla sin personal, men Migrationsverket har ett stelbent regelverk att förhålla sig till. En person som tillbringat flera år i Sverige får då ett par veckor på sig att lämna landet.

Efter massiv kritik under 2017 lade regeringen fram ett förslag för att stoppa kompetensutvisningarna. Förslaget fick med rätta kritik för att vara otillräckligt, men Socialdemokraterna framstod åtminstone som handelskraftiga. I Januariavtalet fick Liberalerna och Centerpartiet igenom att det ska tillsättas en utredning, men resultatet kommer först 2021. Nu när frågan inte är lika aktuell kan Socialdemokraterna, som aldrig varit särskilt positivt inställda till arbetskraftsinvandring, ignorera problemet och hänvisa till en pågående utredning. Samtidigt har amerikanska spelutvecklaren Vachon Pugh precis fått avslag på hennes ansökan om förnyat arbetstillstånd (SvD 8/7). En tidigare arbetsgivare har missat att betala en försäkring under Vachons provanställning. Medan regeringen blundar fortsätter personliga tragedier att ske.

Tayyab Shabab valde att lämna Sverige för att söka arbete i Tyskland istället. Vachon Pugh kommer behöva lämna landet inom kort. Det här är inte de första personerna att drabbas av kompetensutvisningarna, och lär tyvärr inte bli de sista.