Stängt. Niklas Ekstedt, stjärnkrögare i Stockholm, är en av många restaurangägare som drabbats av coronarestriktionerna.
Stängt. Niklas Ekstedt, stjärnkrögare i Stockholm, är en av många restaurangägare som drabbats av coronarestriktionerna. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Regeringen lämnar restaurangerna åt sitt öde

Det svenska matarvet raseras om inte regeringen betalar ut stöd snart.

ANNONS
|

Varje dag klockan 15 gör restaurangpersonal runtom i Sverige oväsen med grytor och kastruller. Om restaurangbranschen ska överleva måste regeringen lyssna på deras krav.

Den 15 januari klockan 15 stod personalen på PM & Vänner och bankade med slevar och kastruller på Västergatan i centrala Växjö. PM & Vänner är en av Sveriges mest uppburna krogar: sedan 2016 är det en av endast ett 20-tal svenska restauranger som har förärats med en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin. Inte ens PM & Vänner har dock varit förskonad från pandemins effekter. Redan i april var restaurangen tvungen att permittera all personal (SMP 5/4 -20). Nu dröjer dessutom utbetalningarna av de stöd som regeringen har utlovat till krisande branscher.

ANNONS

Därför tar kafé- och restaurangpersonal runtom i landet, från Leksand till Visby, fram grytor och kastruller varje dag klockan 15. De ifrågasätter inte att det behövs smittskyddsåtgärder och restriktioner, de vill bara ha det stöd som de har lovats för att kunna överleva. Uppropet #grytorochkastruller, som lanserats av krögaren PG Nilsson i Stockholm, har tre enkla krav: att omställningsstöd betalas ut, att permitteringsstöd betalas ut och att betalningstiden för skatter förlängs.

Under pandemin har regeringen slagit sig för bröstet för att man har stöttat företag. I regeringsförklaringen förra hösten lyfte statsminister Stefan Löfven (S) särskilt permitterings- och omställningsstöden. Problemet är att dessa stöd inte har nått ut till många företag i tid. Handläggningstiderna hos Tillväxtverket, som hanterar ansökningarna om permitteringsstöd, är i snitt två månader. Det kommer inte heller att gå att söka om permitteringsstöd för perioden från 1 december 2020 förrän i slutet av mars. Hos Skatteverket, som sköter ansökningarna om omställningsstöd från företag som haft ett stort omsättningstapp, går det inte att ansöka om stöd för perioden från augusti 2020 och framåt. De väntar fortfarande på beslut från regeringen.

Som lök på laxen förlängde regeringen det alkoholförbud efter klockan 20 som skulle ha löpt ut den 15 januari – med en dags framförhållning. Så sent som två dagar innan alkoholförbudet skulle gå ut kunde socialminister Lena Hallengren (S) inte svara på om det skulle förlängas. ”Vi kan inte ge besked så långt i förväg”, sade hon till Aftonbladet (13/1). För restauranger, som vanligen lägger sina personalscheman med 14 dagars framförhållning, är det ett otillfredsställande svar. Under torsdagen (21/1) meddelade regeringen att förbudet förlängs till 7 februari.

ANNONS

Restaurangbranschen samt besöksnäringen sysselsätter fyra procent av alla som jobbar i Sverige, drygt 200 000 personer, vilket är nästan lika många som industrin. Det finns en del som kommuner kan göra för att hålla restaurangbranschen vid liv, som att efterskänka tillsynsavgifter och inte ta några avgifter för uteservering. Det mesta ligger dock på regeringens bord. Betalas inte de utlovade stöden ut snart riskerar mycket av det svenska matarv som har byggts upp sedan Tore Wretmans dagar att raseras.

På bilden ses Tore Wretman (th) och Folke Olhagen, trolla fram en vardagsrätt i husmorsfilmen ost i matlagning.
På bilden ses Tore Wretman (th) och Folke Olhagen, trolla fram en vardagsrätt i husmorsfilmen ost i matlagning. Bild: TT

Emanuel Örtengren
Liberala Nyhetsbyrån
Emanuel Örtengren
ANNONS