Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gäst hos verkligheten. Inrikesminister Anders Ygeman saknar det politiska mod som krävs för att komma till rätta med det dödliga våldet. 

Lars Kriss: Regeringen måste sluta se gängkriminella som tonåringar på glid

De kriminella nätverken följer sin mycket enkla logik: Hämndens och hederns.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Inrikesminister Anders Ygeman kom med ett förslag om fotboja till mordvågens Malmö. Regeringen tror sig kunna bekämpa våldet med en straffskala utformad i en annan tid. De senaste veckorna har två tonåringar från Malmö fått uppmärksamhet i nationell media. I mitten av januari avrättades 16-årige Ahmed Obaid vid en busshållplats. Och i förra veckan häktades en 15-åring på sannolika skäl misstänkt för att ha skjutit en oskyldig vaktmästare någon kilometer därifrån.

Två barn, två skottlossningar. Båda säger något om våldet 2017.

Den som är mellan 15 och 18 år kan bara dömas till fängelse om det finns synnerliga skäl. Och den som är under 21 år kan räkna med staffrabatt.

Men kulor blir inte mindre dödliga för att vapnen avlossas av tonåringar.

Varför ska 19-åringen med flera års grov kriminalitet bakom sig dömas lindrigare? Killen som blev langare vid 12, övergick till personrån vid 15, och lärde sig att hantera ett automatvapen vid 17, var fullfjädrad livstilskriminell redan innan han blev myndig. Sådana personer måste bort från gatorna när de begår allvarliga brott.

Regeringen bör omedelbart presentera två politiska åtgärder för att bryta den akuta våldsspiralen: 1. Unga gängkriminella ska vid ny dom först avtjäna den straffrabatt som de fick vid förra straffet. 2. Anonyma vittnesskydd måste införas för att gängen inte ska kunna kidnappa hela stadsdelar.

Anders Ygeman upprepar för sjuttioelfte gången att han förstår folks oro. Men enbart Malmö har det senaste året drabbats av 13 mord och ännu fler skottlossningar. Om man håller sig till det dödliga våldet innebär statistiken 4,3 mord per 100 000 invånare, vilket visar att regeringen är svarslös inför utvecklingen.

”Det hjälper inte att välja publika platser där många människor rör sig för att logiken säger att den som bär vapen väljer att avlossa det på en mörk enslig bakgata.
 Det finns ingen logik i det som pågår.”, skriver kulturskribenten Kristin Nord i Sydsvenskan. ”Vi pallar inte mer, vi vill ha vår stad tillbaka” (13/2).

Det är en förtvivlad reaktion, och en usel analys.

De kriminella nätverken följer sin mycket enkla logik: Hämndens och hederns. För den avtrubbade och beväpnade tonåringen som kräver ”en död bror för en död bror” spelar det föga roll att torget en vanlig söndagskväll är fullt med folk.